10 Αυγούστου 2014

Η 69η επέτειος της ρίψης της ατομικής βόμβας τιμήθηκε στο Ναγκασάκι

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες στο Ναγκασάκι για να τιμήσουν την 69η επέτειο από την ρίψη της ατομικής βόμβας που, τρεις ημέρες μετά τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, μετέτρεψε την ιαπωνική πόλη σε φλεγόμενη σφαίρα σκοτώνοντας 70.000 ανθρώπους.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κοντά στον τόπο όπου αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος έριξε την επονομαζόμενη Fat Man ατομική βόμβα στις 11.02 (τοπική ώρα) της 9ης Αυγούστου 1945. Εξι ημέρες μετά, η Ιαπωνία παραδόθηκε, βάζοντας τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Παίρνοντας τον λόγο μπροστά στους επιζώντες και τις οικογένειές τους, κυβερνητικούς αξιωματούχους, τον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και την πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιαπωνία Καρολάιν Κένεντι (κόρη του Τζον Κένεντι και της Τζάκυ Κένεντι - Ωνάση), ο δήμαρχος της πόλης Τομιχίσα Τάουε κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο της τροποποίησης του ειρηνιστικού δόγματος που ακολουθεί η Ιαπωνία από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η αποκήρυξη του πολέμου αποτελεί θεμέλιο της μεταπολεμικής Ιαπωνίας.

Το πυρηνικό "μανιτάρι" ύψους 18 χιλιομέτρων που σχηματίστηκε από την έκρηξη στο Ναγκασάκι.

Μπορεί η ρίψη της ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, όπως και εκείνη στη Χιροσίμα που προηγήθηκε, να οδήγησαν στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας, όμως η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής με τέτοιες τρομακτικές συνέπειες δημιουργεί μέχρι σήμερα ερωτηματικά, διαφωνίες και συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις αναφέρονται συχνά ως "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη για τη χρησιμοποίηση των ατομικών βομβών της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και κανείς αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επισκεφθεί τις δύο μαρτυρικές πόλεις.

Πηγές: www.tanea.gr και www.naftemporiki.gr 09.08.2014 και el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου