21 Αυγούστου 2014

"Μαθήματα" στην Ουκρανία από τον Shevardnadze

 Απόσπασμα από ανάλυση του Του Thomas de Waal στο "carnegie.ru" που δημοσιεύεται σήμερα στο capital.gr: 

... Όπως ο Shevardnadze* (φωτογραφία αριστερά), έτσι και ο Poroshenko** φαίνεται να είναι ένας πραγματιστής που φαίνεται διατεθειμένος να δοκιμάσει τα πάντα εάν αυτό συνεπάγεται το να κρατήσει τη χώρα του ενωμένη. Φαίνεται να βιάζεται να τερματίσει την ένοπλη φιλο-ρωσική επανάσταση στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ, τόσο μέσω της σύγκρουσης, όσο και μέσω της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να προχωρήσει στο μεγαλύτερο έργο του, που είναι να προσπαθήσει να οικοδομήσει την εθνική ενότητα και να σώσει την οικονομία της Ουκρανίας. 

Κατά τη διαδικασία αυτή, έχει κλείσει, σύμφωνα με τα λόγια του του David Stern του BBC, "μια συμφωνία με το διάολο" με όλων των ειδών τις κακόφημες πολιτοφυλακές που είναι διατεθειμένες να κάνουν τη βρώμικη δουλειά της ουκρανικής κυβέρνησης για χάρη της. Μία από αυτές τις παραστρατιωτικές ομάδες, ο περιβόητος Δεξιός Τομέας, απείλησε "μια πορεία προς το Κίεβο" με όρους που ο Shevardnadze της δεκαετίας του 1990 θα είχε αναγνωρίσει.

Ο Poroshenko (φωτογραφία αριστερά) πρέπει, επίσης, να βασιστεί σε ολιγάρχες, άνδρες όπως τους Rinat Akhmetov και Igor Kolomoisky για να σταθεροποιήσει τη χώρα του, ενώ γνωρίζει ότι θέλουν να αδράξουν όσο περισσότερη περιφερειακή και οικονομική εξουσία μπορούν από το σημερινό χάος. Μια μεγάλη πρόκληση θα προέρθει από τον Kolomoisky, τον κυβερνήτη του Ντνεπροπετρόφσκ. Είναι ένας από τους πιο έμπειρους διαμεσολαβητές πολιτικής εξουσίας και, φημολογείται, ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, που ίδρυσε τη δική του πολιτοφυλακή, το Δνείπερο Τάγμα, για να πολεμήσει στα ανατολικά.

Οι σημερινοί σύμμαχοι μπορεί να είναι η απειλή του αύριο. Καθώς ξεκινάει ένα μακρύ και κακότροπο ταξίδι ως ηγέτης της Ουκρανίας, ο Poroshenko καλά θα κάνει να μελετήσει την πολιτική δεινότητα του Shevardnadze στη Γεωργία, τόσο στις μεγάλες επιτυχίες του, όσο και στις μετέπειτα απογοητεύσεις του.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=56417

* Eduard Shevardnadze: Διετέλεσε επί πολλά χρόνια υπουργός Εξωτερικών του Mikhail Gorbachev στη Σοβιετική Ένωση. Στη συνέχεια, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, υπήρξε ηγέτης επί 11 χρόνια της ανεξάρτητης Γεωργίας. Πέθανε πρόσφατα, στις 7 Ιουλίου 2014, σε ηλικία 86 χρονών.

** Poroshenko (Πέτρο Ποροσένκο): Από 7 Ιουνίου 2014 ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πηγή: www.capital.gr. Ολόκληρο το άρθρο στο:
http://www.capital.gr/newsTheme.asp?id=2090864

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου