26 Αυγούστου 2014

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας γαλλικής κυβέρνησης

Εμφανής είναι η δεξιά στροφή της γαλλικής κυβέρνησης, στις λογικές Μέρκελ, μετά τον ανασχηματισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (Manuela Valls).

Ο Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron), πρώην τραπεζικός και σύμβουλος του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας

στη θέση του Αρνό Μοντεμπούρ (Arnaud Montebourg). Ο 37χρονος Μακρόν ακολουθούσε πιο φιλελεύθερη γραμμή και δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα που παρουσίασε ο Βαλς, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας. Τον Αμόν διαδέχεται στο υπουργείο η 36χρονη Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ (Νajat Vallaud-Belkacem) το «ανερχόμενο αστέρι» του Σοσιαλιστικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν υπουργός Γυναικείων Θεμάτων, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Φλερ Πελερέν, η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού στη θέση της Ορελί Φιλιπετί που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο σχήμα.

Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχει εδώ και μήνες ταχθεί κατά του «συμφώνου υπευθυνότητας» που αποφάσισε ο Φρανσουά Ολάντ.

Με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από την κυβέρνηση ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.

Στη φωτογραφία: Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (δεξιά), με τον νέο υπουργό Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: Πληροφορίες από την kathimerini.gr


Και μια προσθήκη (στις 28.08.2014):
Ένα σχετικό με το θέμα σκίτσο του Φρανσουά Ολάντ, από τον Ηλία Μακρή, επίσης από την Καθημερινή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου