24 Αυγούστου 2014

Φ. Κουβέλης η επιλογή Σαμαρά για την Προεδρία

Εντονες διεργασίες που μπορεί να οδηγήσουν τον κ. Φ. Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στο παρασκήνιο, σύμφωνα με την Καθημερινή, καθώς ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς θεωρεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, για μια σειρά από λόγους, την προσφορότερη επιλογή ως διάδοχο του κ. Κάρολου Παπούλια στο ύπατο αξίωμα.

Μένει σταδιακά να οικοδομηθούν τα βήματα ώστε να έχει θετική ανταπόκριση. Τα βήματα δεν είναι άλλα από την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο, τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων και της ανάπτυξης, για τα οποία ο πρωθυπουργός εκφράζει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν στην επερχόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτίμησαν, σύμφωνα πάντα με το άρθρο της Καθημερινής, ότι ο κ. Κουβέλης αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για μια σειρά από λόγους:

• Εχει οικοδομήσει ιδιαίτερα θετικό προφίλ στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι από την κυβέρνηση, καθώς του αναγνωρίζεται το πολιτικό «θάρρος» να συμπράξει στον σχηματισμό της, όταν η Αθήνα έπρεπε να λάβει πολύ επώδυνα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

• Διατηρεί υψηλή δημοτικότητα στο εσωτερικό της χώρας, παρά την καθίζηση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, ενώ θα είναι, ιστορικά, ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που προέρχεται από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Μπορεί, ως εκ τούτου, να συμβολίζει τη «νέα εθνική ενότητα» στη μετά τα μνημόνια περίοδο.

• Είναι ο μόνος υποψήφιος –ακόμη και από την Kεντροαριστερά– ο οποίος είναι σε θέση να συγκεντρώσει το σύνολο των ψήφων της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, ώστε να σχηματιστεί, ακόμη και οριακά, μαζί με μερίδα των ανεξάρτητων και βεβαίως των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία των 180 εδρών. 

Πηγή: kathimerini.gr 24.08.2014
Ολόκληρο το άρθρο του Κωστή Παπαδιόχου στο:
Διεργασίες για Κουβέλη Πρόεδρο της Δημοκρατίας
http://www.kathimerini.gr/780887/article/epikairothta/politikh/f-koyvelhs-h-epilogh-samara-gia-thn-proedria

Σχόλιο: Ίσως και ο τελευταίος από τους τρεις λόγους που αναφέρονται στο άρθρο να είναι και ο πιο σημαντικός. Οι πολιτικές σκοπιμότητες πάντα ήταν κυρίαρχες σε αυτό τον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου