23 Αυγούστου 2014

Ισλανδία: Κόκκινος συναγερμός λόγω έκρηξης στο ηφαίστειο Μπαρνταμπούνγκα

Η Ισλανδία απαγόρευσε σήμερα την αεροπορική κυκλοφορία πάνω από το μεγαλύτερο ηφαίστειο της χώρας, το Μπαρνταρμπούνγκα, ανεβάζοντας το επίπεδο συναγερμού από πορτοκαλί σε κόκκινο αφού εντόπισε μια μικρή έκρηξη, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας (IMO). 

Όπως και άλλα ισλανδικά ηφαίστεια, το Μπαρνταρμπούνγκα, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ισλανδία, καλύπτεται από πάγο. "Μια έκρηξη είναι σε εξέλιξη κάτω από το στρώμα του πάγου, πιθανόν μία μικρή έκρηξη που δεν κατάφερε να λιώσει το κάλυμμα του πάγου", δήλωσε ο Θίοντορ Χέρβασον, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος προειδοποιήσεων και προβλέψεων της IMO. 

"Προς το παρόν, η έκρηξη θεωρείται μικρή", ανέφερε η διεύθυνση της ισλανδικής αστυνομίας σε μία ανακοίνωση. Ωστόσο, "δεν γνωρίζουμε αν η έκρηξη θα παραμείνει κάτω από τον παγετώνα ή όχι", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Η δραστηριότητα στο Μπαρνταρμπούνγκα, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 2.000 μέτρα, ξεκίνησε το Σάββατο 16 Αυγούστου. Από εκείνη την ημέρα το επίπεδο συναγερμού είχε τεθεί στο πορτοκαλί, που σημαίνει "αυξημένη δραστηριότητα ή αύξηση με αυξημένη πιθανότητα έκρηξης" αλλά δεν είχε σημειωθεί έκρηξη μέχρι αυτό το Σάββατο. 

Το Μπαρνταρμπούνγκα βρίσκεται κάτω από τον μεγαλύτερο παγετώνα της Ισλανδίας, τον Βατνατζοκούλ. 

Πηγή: kathimerini.gr 23.08.2014 
Περισσότερα στο: 
http://www.kathimerini.gr/780945/article/epikairothta/kosmos/islandia-kokkinos-synagermos-logw-ekrh3hs-sto-hfaisteio-mparntampoyngka

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου