25 Αυγούστου 2014

Βολεύει όλους η λύση Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας;

Διαβάσαμε στην Καθημερινή της Κυριακής ότι στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη έντονες διεργασίες εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, με στόχο να φέρουν τον κ. Φ. Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι εμφανές ότι η επιλογή αυτή εξυπηρετεί αφενός μεν τους κυβερνητικούς εταίρους, αφετέρου δε την υπό διάλυση ΔΗΜΑΡ και τον πρόεδρό της. Όμως υπάρχουν απόψεις που με λογικά επιχειρήματα υποστηρίζουν ότι η λύση Κουβέλη βολεύει όλους, ακόμη και τον ΣΥΡΙΖΑ παρά την αρνητική αντίδραση της ηγεσίας του. Μια τέτοια άποψη βρήκαμε στο protagon.gr. Την παρουσιάζουμε:

Βολική για όλους η λύση Κουβέλη
του Γιώργου Καρελιά

Η λύση Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι βολική για όλους. Ακόμη και για τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την κατηγορηματικά αρνητική θέση της ηγεσίας του.

Βεβαίως, ιδιαίτερη σημασία έχει αν βολεύει τον ίδιο και το κόμμα του. Ποιος αμφιβάλλει; Στην κατάσταση που είναι σήμερα η ΔΗΜΑΡ, θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση, αν γίνουν πρόωρες εκλογές σε μερικούς μήνες. Στην καλύτερη περίπτωση, κάποια στελέχη της ίσως εκλεγούν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτε τα άλλα μικρά κόμματα έχουν λόγο να γίνουν πρόωρες εκλογές. Για παράδειγμα, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Καμένου ίσως δεν περάσουν ξανά την πόρτα του Κοινοβουλίου. Το ίδιο ισχύει και τη μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών.

Ολοι αυτοί, λοιπόν, δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Τις οποίες διακηρύσσει ότι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, ακόμη κι αν πετύχει παρόμοιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα από τις ευρωεκλογές, ο σχηματισμός κυβέρνησης θα είναι δύσκολος. Οι εν δυνάμει σύμμαχοί του ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ μπορεί να μην υπάρχουν. Οπότε θα υποχρεωθεί να συμμαχήσει είτε με τον περί το ΠΑΣΟΚ πόλο είτε με το Ποτάμι είτε(στην ακραία περίπτωση) με την ΝΔ.

Όλα αυτά βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ; Όχι. Αρα, δεν τον βολεύουν οι πρόωρες εκλογές. Χρειάζεται χρόνο. Πρώτον, για να ισχυροποιηθεί περισσότερο και μερικοί μήνες δεν του φτάνουν. Δεύτερον, για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη περισσότερων στρωμάτων του πληθυσμού. Τρίτον, για να οικοδομήσει συμμαχίες, που σήμερα δεν έχει. Τέταρτον -και σημαντικότερο- για να παραλάβει μια πιο σταθεροποιημένη οικονομική κατάσταση.

Για να το πούμε ωμά, είναι καλύτερα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος όση «βρώμικη δουλειά» έχει απομείνει, παρά να κληθεί εκείνος να διαχειριστεί μια κατάσταση που σε λίγους μήνες μπορεί να τον οδηγήσει σε αδιέξοδο.

Βεβαίως υπάρχει και το επιχείρημα που λέει ότι, αν η συγκυβέρνηση φτάσει ως το τέλος, μπορεί να διεκδικήσει την εκλογική νίκη με περισσότερες πιθανότητες απ’ ο τι σήμερα. Κατά τη γνώμη μου ισχύει το αντίθετο. Κυβερνητική αλλαγή θα γίνει. Και είναι καλύτερα για μια κυβέρνηση ενός νέου κόμματος να γίνει με καλύτερους όρους. Γι’ αυτό οι πρόωρες εκλογές δεν συμφέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι δεν συμφέρουν ούτε τη χώρα.

Για όλα αυτά ο Κουβέλης θα ήταν μια κάποια λύση, βολική για όλους.

Πηγή: www.protagon.gr 25.08.2014 
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=36025 

Σχετική ανάρτηση:
Φ. Κουβέλης η επιλογή Σαμαρά για την Προεδρία

2 σχόλια:

  1. O Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Φώτης Κουβέλης, είπε: « Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να είναι η αναφορά και η συναίνεση της πλειοψηφίας στη Βουλή»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Αριστερός σωτήρας» τιτλοφορείται ανταπόκριση από την Αθήνα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung με αφορμή το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Στο πόκερ για την Προεδρία Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν στο μανίκι ως άσσο τον Φώτη Κουβέλη, σημειώνει η εφημερίδα. Από κοινού με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν συμπληρώνουν βέβαια τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου. Ελπίζουν ωστόσο στους 20 ανεξάρτητους βουλευτές που απεύχονται πρόωρες εκλογές, μιας και δεν έχουν ελπίδα επανεκλογής.
    Πηγή: www.dw.de

    ΑπάντησηΔιαγραφή