15 Αυγούστου 2014

Στις παραλίες: Ρωμανού, Πετροχώρι και Βοϊδοκοιλιά

Σε μια μικρή απόσταση δυο-τριών χιλιομέτρων, συναντά κανείς τις πιο ωραίες παραλίες της Μεσσηνίας: Τις παραλίες του Ρωμανού, του Πετροχωρίου και φυσικά της Βοϊδοκοιλιάς, με την τελευταία να θεωρείται ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου.

Όλες στα καθαρά νερά του Ιονίου, βόρεια της Πύλου, κοντά σε δυο μικρούς οικισμούς, στου Ρωμανού και στο Πετροχώρι, που ανήκουν στο δήμου Πύλου - Νέστορος.
 
Εξάλλου, σε μια από τις παραλίες του Ρωμανού, στη Μπούκα, βρίσκεται το υψηλών προδιαγραφών γνωστό τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino, ενώ πολύ κοντά στο Πετροχώρι υπάρχει η υπέροχη Βοϊδοκοιλιά (φωτογραφία επάνω αριστερά).

Όμως και οι υπόλοιπες παραλίες και στους δυο οικισμούς, όπως το Γλυφαδάκι στου Ρωμανού και οι Παραλίες του Πετροχωρίου, δεν υστερούν καθόλου σε ομορφιά. Οι ντόπιοι μάλιστα τις προτιμούν. 

Λίγα λόγια στη συνέχεια και αρκετές φωτογραφίες από μια πρόσφατη επίσκεψή μας με την παρέα, αλλά και από κάποιες παλαιότερες:

Παραλία Ρωμανού (ή Γλυφαδάκι): 

Μεγάλη αμμουδιά σε μήκος και πλάτος με πολύ καλή ποιότητα άμμου και με τους επιβλητικούς αμμόλοφους να δεσπόζουν στο βάθος. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη με πλούσιο βυθό.



Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείψει από την παραλία και το beach bar με τις ξαπλώστρες και τις ψάθινες ομπρέλες που όμως δεν καταλαμβάνει παρά ένα μικρό μέρος της μεγάλης παραλίας. Επίσης, στο ξεκίνημα της παραλίας (στη βόρεια πλευρά) υπάρχει και ένα ταβερνάκι για καφέ ή φαγητό, και δυο ακόμη στο δρόμο προς το χωριό, όλα σε πολύ προσιτές τιμές.   




Εντυπωσιακοί σχηματισμοί από βράχια δεξιά της παραλίας




Και μια πάντα όμορφη στιγμή, το ηλιοβασίλεμα ...


Λίγο βορειότερα,στην παραλία Μπούκα (επίσης στου Ρωμανού), δεσπόζουν οι εγκαταστάσεις (με σεβασμό όμως στο φυσικό περιβάλλον) του τουριστικού συγκροτήματος Costa Navarino που συγκεντρώνει ποιοτικό τουρισμό υψηλών προδιαγραφών, σε ανάλογα τσουχτερές τιμές (οι δυο φωτογραφίες στη συνέχεια).




Παραλίες στο Πετροχώρι: 

Στη συνέχεια της παραλίας του Ρωμανού, λίγο νοτιότερα, συναντάμε την παραλία του Πετροχωρίου. Μάλλον πρόκειται για περισσότερες συνεχόμενες παραλίες, που διακόπτονται από βράχια με εντυπωσιακά σχήματα. Ίσως αυτή η συνεχής εναλλαγή άμμου και βράχου δίνει μια ξεχωριστή ομορφιά στο τοπίο. Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε και τα δυο μικρά ξερονήσια (ξέρες) σε κοντινή απόσταση μέσα στη θάλασσα. Η ποιότητα του νερού και της άμμου είναι εξαιρετική και δεν διαφέρει από εκείνη στου Ρωμανού.


Πίσω από τις παραλίες δεσπόζουν και εδώ οι αμμόλοφοι 




Εντυπωσιακά σχήματα στα βράχια πίσω από την αμμουδιά, που κάποια φτάνουν μέχρι τη θάλασσα



Τα ολόλευκα κρινάκια της άμμου (φωτογραφία κάτω), τα συναντάς στην ακτή ανάμεσα στις δυο παραλιακές ταβέρνες. Για διαμονή σε μικρή απόσταση η από την παραλία υπάρχει το Ξενοδοχειακό συγκρότημα Navarone αλλά και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά διαμερίσματα.


Και οι δυο παραλίες, του Ρωμανού και το Πετροχώρι, συγκεντρώνουν συνήθως εγχώριο τουρισμό, ενώ οι ξένοι προτιμούν τη Βοϊδοκοιλιά.

Κάποια προσοχή χρειάζεται όταν φυσά ισχυρός βορειοδυτικός άνεμος και σηκώνει κύμα. Όμως και τότε υπάρχει λύση, μπορείτε να καταφύγετε λίγο νοτιότερα στις πιο προστατευμένες από τους ανέμους και τα κύματα θάλασσες: στη Βοϊδοκοιλιά και στο Ντιβάρι (Γιάλοβα). 


Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς: 

Σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το Πετροχώρι, λίγο νοτιότερα, σε ένα τέλειο ημικύκλιο, η Παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Μια λωρίδα από αμμόλοφους χωρίζει τον όρμο της Βοϊδοκοιλιάς από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, ενώ δυο βουναλάκια δεσπόζουν στο άνοιγμά της προς το Ιόνιο, και προστατεύουν την παραλία από τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους που πνέουν συχνά στην ανοιχτή θάλασσα.



Στη βόρεια πλευρά της παραλίας πάνω στο λόφο βρίσκονται τα ερείπια θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου, ενώ στη νότια πλευρά πάνω στο βουναλάκι τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου. 



Η καλύτερη προσέγγιση της παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς είναι από το στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ξεκινά από το χωριό Πετροχώρι και καταλήγει στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Υπάρχει και ένα μονοπάτι δίπλα στην λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας που ξεκινά από την παραλία Ντιβάρι και καταλήγει στη νότια πλευρά της παραλίας.Η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως "τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Έτσι δεν θα βρείτε εκεί καφεμπάρ, ταβέρνες, ξαπλώστρες με ομπρέλες, κλπ. Όλα όσα χρειάζεστε πρέπει να τα φέρετε μαζί σας. 


Δεξιά η Βοϊδοκοιλιά, αριστερά η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας

Ορισμένα ιστορικά στοιχεία για τη Βοϊδοκοιλιά (από τη Βικιπαίδεια):

Πιστεύεται ότι η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα στην οποία σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο.

Στη βόρεια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια θολωτού τάφου της Μυκηναϊκής περιόδου, ο οποίος ανασκάφηκε από τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο. Σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία, ανήκε στον γιό του Νέστορα Θρασυμήδη. Στη φωτογραφία κάτω τα ε
ρείπια του θολωτού τάφου του Θρασυμήδη. Στην περιοχή αυτή ανασκάφηκε επίσης οικισμός της 4ης χιλιετίας π.Χ. 


Στην νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια Μεσαιωνικού κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου τον 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο. Στον βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστορα, στην οποία έχουν βρεθεί ίχνη νεολιθικής εγκατάστασης από την 4η χιλιετία π.Χ.. Σύμφωνα με τη μυθολογία στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα.

Παλαιόκαστρο

Πρόταση (δεν το συνηθίζουμε, αλλά εδώ θα το κάνουμε): Αν δεν έχετε επισκεφθεί αυτές τις παραλίες μην το αμελείτε άλλο, εσείς χάνετε. Τώρα, αν κάποτε έτυχε να τις επισκεφθείτε, ξέρω, από τότε πηγαίνετε τακτικά! 

Takis Ant για το afirimeno.com
Φωτογραφίες: Takis Ant και Krasi (και δυο από τη Βικιπαίδεια)

Σχετική ανάρτηση: 
Στο κάστρο και τις παραλίες της Μεθώνης

1 σχόλιο: