28 Αυγούστου 2014

Η δικαίωση του διευρυμένου ωραρίου στα μουσεία

Ισχυρή αύξηση της τάξης του 27% στην επισκεψιμότητα και του 21% στις εισπράξεις καταγράφουν οι 38 κυριότεροι αρχαιολογικοί χώροι της επικράτειας το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του 2014 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) είναι αποκαλυπτικά και δικαιώνουν την πολιτική του διευρυμένου ωραρίου (8 το πρωί με 8 το βράδυ) που εφαρμόζεται από φέτος επιλεκτικά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους με αποδεδειγμένα υψηλή επισκεψιμότητα. Τα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι αποτέλεσμα και της καλής τουριστικής χρονιάς που διανύει φέτος η χώρα. 

Η πιλοτική επέκταση του ωραρίου θα ισχύσει μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα λήξουν οι συμβάσεις των 1.120 ατόμων που προσλήφθηκαν ακριβώς για να υποστηρίξουν το μέτρο (ασκούν, κυρίως, καθήκοντα υποδοχής των επισκεπτών και φύλαξης). 

Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, ένας από τους «περιφερειακούς» αρχαιολογικούς χώρους της πρωτεύουσας που ωστόσο βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στις παρυφές της πλατείας Μοναστηρακίου, όπου η συνολική μεταβολή στην επισκεψιμότητα αγγίζει στο τρίμηνο το 151%. Ακόμα μεγαλύτερη αξία έχουν οι αυξήσεις τόσο στην επισκεψιμότητα όσο και στις εισπράξεις σε μεγάλα μουσεία ή αρχαιολογικούς χώρους, καθώς εκεί οι απόλυτοι αριθμοί αποκτούν διαφορετικό βάρος. Εντυπωσιακή εμφανίζεται η επάνοδος του ανακαινισμένου Μουσείου Ηρακλείου, όπου η αύξηση των επισκεπτών υπερβαίνει το 100% (103,58%), ενώ τα έσοδα από τις εισπράξεις υπολογίζονται στο 137,62%. Ευοίωνη για το μέλλον η επίδοση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με +96,61% στους επισκέπτες και +83,51% στις εισπράξεις. 

Ψηλά στη λίστα εμφανίζονται και ο Λευκός Πύργος (+87,91% στην επισκεψιμότητα και +81,58% στις εισπράξεις), όπως και ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού (+62,40% και +68,74%, αντίστοιχα), ενώ εκρηκτική άνοδο στους επισκέπτες καταγράφει και το Φρούριο Παλαμηδίου στο Ναύπλιο, αύξηση (138,48%) που, ωστόσο, δεν συνάδει με την αντίστοιχη εικόνα των εσόδων από τα εισιτήρια, καθώς το νούμερο εδώ πέφτει στο +61,35%. 

Η πρώτη πεντάδα 
Στην πρώτη θέση συναντάμε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, αλλά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο για την κλασική αρχαιότητα στον κόσμο, βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από την Κνωσό και το Ολυμπιείο και μπροστά από τη Λίνδο.  

Ανόδου συνέχεια και στο Μουσείο Ακρόπολης 
Για το ίδιο διάστημα (Απρίλιος-Ιούνιος 2014) θετικά είναι και τα στοιχεία που έρχονται από το Μουσείο της Ακρόπολης. Εδώ, φυσικά, δεν υπάρχει επίπτωση από το μέτρο του διευρυμένου ωραρίου. Το Μουσείο της Ακρόπολης, αξιοποιώντας το νομικό του καθεστώς, έχει αναπτύξει δική του, ανεξάρτητη πολιτική, χωρίς να επηρεάζεται από τα γνωστά προβλήματα με τις περικοπές φυλακτικού προσωπικού των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που ανήκουν στον «στενό» κύκλο του δημόσιου τομέα. Ετσι, όποια θετική μεταβολή θα πρέπει να τη χρεώσουμε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα. Η επισκεψιμότητα του 2014 (τρίμηνο Απρίλιος-Ιούνιος) υπολογίζεται στα 393.633 άτομα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν καταγραφεί 322.480 είσοδοι (+71.153). 

Στη φωτογραφία: Επισκέπτες πλημμυρίζουν το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 28.08.2014

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Δημήτρη Ρηγόπουλου στο:
http://www.kathimerini.gr/781341/article/epikairothta/ellada/h-dikaiwsh-toy-dieyrymenoy-wrarioy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου