28 Αυγούστου 2014

Economist: Η ευρωζώνη βυθίζεται ξανά

Για επανεμφάνιση της κρίσης στην ευρωζώνη και εφησυχασμό των Ευρωπαίων ηγετών, κάνει λόγο σε δημοσίευμά του με τίτλο «Το αίσθημα του ναυαγίου (ξανά)», ο Economist.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που απεικονίζει την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας με τα… μάτια του Economist. Η βυθιζόμενη βάρκα του ευρώ στην οποία επιβαίνουν Merkel, Hollande, Renci και Draghi, με τον τελευταίο να προσπαθεί να σώσει την… βάρκα από τα νερά.

Μόλις πριν από μερικούς μήνες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρώντας πως «δάμασαν τη θύελλα»… επαναπαύτηκαν, αναφέρει ο Economist, για να συνεχίσει: Μετά την υπόσχεση Draghi ότι η ΕΚΤ θα πράξει ο, τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ, η εμπιστοσύνη επέστρεψε στην οικονομία της περιοχής. Η ανάπτυξη φάνηκε να επανέρχεται αν και με βραδείς ρυθμούς. Οι προβληματικές οικονομίες του Νότου εμφάνισαν σημάδια ανάκαμψης μετά τα πακέτα διάσωσης και τις επίπονες μεταρρυθμίσεις που κλήθηκαν να εφαρμόσουν προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Η ανεργία, και ειδικότερα στους νέους, παρέμεινε σε απογοητευτικά επίπεδα ρεκόρ, αλλά τουλάχιστον είχε αρχίσει να υποχωρεί στις περισσότερες χώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος και στις αποδόσεις των ομολόγων με εμφανή την συρρίκνωση των spread καθώς οι αγορές σταμάτησαν να στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της ευρωζώνης.

Όλα ήταν μια ψευδαίσθηση, σημειώνει ο Economist. Τους τελευταίους μήνες οι χώρες της ευρωζώνης άρχισαν να… μπάζουν και πάλι νερά.

Πηγές: 
Economist και www.capital.gr 28.08.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου