16 Αυγούστου 2014

Πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό...

Αφηρημένες ...Σκέψεις

Κάθε καλοκαίρι τα ίδια. Μόνο χθες, μέρα του 15αύγουστου, έχασαν τη ζωή τους πέντε λουόμενοι, μεγάλης κυρίως ηλικίας, σε διάφορες παραλίες της Ελλάδας. Τα περιστατικά κατέγραψαν οι Λιμενικές Αρχές σε Κέρκυρα, Ρόδο, Σάμο, Ηλεία και Θεσσαλονίκη*.

Σε ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν επαφή με τη θάλασσα, όλοι τους έχουν μάθει να κολυμπάνε. Στη χώρα μας, που είναι βουτηγμένη στη θάλασσα, οι άνθρωποί της πνίγονται σε μια κουταλιά νερό.

Η άγνοια, η απερισκεψία και ο πανικός τους οδηγούν κάποιες φορές στο βυθό. Είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές έτσι άδικα.

βραχονησίδες νησίδες "Πόρτες Πάρου"

Ενδεικτική της άγνοιας κολύμβησης και του πανικού που συνεπάγεται, είναι και η περίπτωση του ναυαγίου του επιβατηγού - οχηματαγωγού "Σάμινα Εξπρές" (της εταιρείας Minoan Flying Dolphins), στις βραχονησίδες νησίδες "Πόρτες Πάρου", 14 χρόνια πριν. Τότε, στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, που σημειώθηκε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες που έπληξαν ποτέ τη χώρα μας. Τότε, που μόλις 
λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό. Και παρότι στο καράβι επέβαινε πλήθος από τουρίστες, όλοι σχεδόν οι νεκροί ήταν Έλληνες...

Επιτέλους, ας μάθουμε να κολυμπάμε, 
ας μάθουμε να κολυμπάμε σωστά. Ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη για τα κάποιας ηλικίας άτομα. Είναι κομμάτι της ζωής μας και είναι τόσο απλό.

Παρήγορο βέβαια είναι ότι η νεότερες γενιές, στη μέγιστη πλειοψηφία τους, ξέρουν να κολυμπάνε.


Βέβαια πάντα υπάρχουν και χειρότερα. Πάνω σε αυτό, μια άποψη με χιούμορ στο σκίτσο του Ηλία Μακρή (από την Καθημερινή), στη συνέχεια:

*το συγκεκριμένο στοιχείο το διάβασα στο: http://www.naftemporiki.gr/story/846520/pnigikan-pente-louomenoi-se-kerkura-rodo-samo-ileia-kai-thessaloniki

Takis Ant / afirimeno.com

1 σχόλιο:

  1. Διαβάζω σήμερα 18.8.2014 στην Καθημερινή ότι:
    Συνολικά, ο αριθμός των ατόμων που πνίγηκαν από τις αρχές του καλοκαιριού έως σήμερα φθάνει τα 176 άτομα. Ειδικότερα:
    Μόνο το τριήμερο του Δεκαπεντάγουστου (14,15 και 16 του μηνός) πνίγηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, 16 άτομα.
    Από 1ης Ιουνίου έως τις 27 Ιουλίου είχαν πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες 150 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι, 101 άτομα.
    Επίσης, από τις 28 Ιουλίου 2014 έως τις 17 Αυγούστου 2014, είχαν πνιγεί σε διάφορες περιοχές της χώρας άλλα 26 άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή