3 Σεπτεμβρίου 2014

Το ΠαΣοΚ 40 χρόνια μετά

Αφηρημένες ...Σκέψεις

Σαράντα χρόνια πέρασαν από την 3η Σεπτέμβρη του 1974, τη μέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠαΣοΚ.

40 χρόνια μετά, Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιώργος Παπανδρέου συγκρούονται πάνω στα ερείπια ενός πάλαι ποτέ μεγάλου κόμματος. Ο καθένας διεκδικεί για λογαριασμό του τα απομεινάρια του διεφθαρμένου πια κόμματος, παρ' ότι αυτό φαίνεται να κλείνει τον κύκλο του.

Χθες, σε μια εκδήλωση στο Ζάππειο για τον Ανδρέα Παπανδρέου, όλα φάνταζαν τόσο απόμακρα, λες και κάποια φαντάσματα ξεχύθηκαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στους "εορτασμούς" το διχαστικό πνεύμα επικράτησε, παρ' ότι το ενωτικό κλίμα ήταν το ζητούμενο.

Ηγετική, γράφουν οι εφημερίδες, ήταν η εμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». Ο Γιώργος Παπανδρέου, παραβλέποντας τις δικές του αποτυχίες, αποδοκίμασε (μέσω των οργανωμένων οπαδών του) τον νυν πρόεδρο του κόμματος. Ακούστηκε μάλιστα από κάποιους οπαδούς του και εκείνο το αμίμητο "Γιώργο γερά, να φύγει η Δεξιά" και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι. Λες και έχει ξεχαστεί το γεγονός ότι την 
πιο σκληρή δεξιά νεοφιλελεύθερη πολιτική από την μεταπολίτευση και μετά, την άσκησε, στο σύντομο διάστημα διακυβέρνησής του, ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου. 


40 χρόνια ΠαΣοΚ, με τα μισά τουλάχιστον από αυτά στην εξουσία, ήταν αρκετά. Η τωρινή μίζερη κατάσταση στο κόμμα, που γενικά θεωρείται υπεύθυνο (αν και όχι μόνο αυτό) για τα δεινά του τόπου, δεν μπορεί να τραβήξει άλλο. 

Ο κύκλος του ΠαΣοΚ σιγά-σιγά φαίνεται να κλείνει. Και καλό θα ήταν ήρεμα και ψύχραιμα να το αποδεχθούν και εκείνοι που σήμερα συγκρούονται διεκδικώντας την ηγεσία του, οραματιζόμενοι την μελλοντική του αναγέννηση. Διαφορετικά, σε λίγο, δεν θα έχουν τίποτε άλλο να διεκδικήσουν, παρά μόνο τη ...σφραγίδα του. 

Τα σκίτσα είναι του Ηλία Μακρή (από την Καθημερινή) το πρώτο και του ΚΥΡ (από το i-kyr.gr) το δεύτερο.






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. «Σιγά μη ζητήσει πίσω τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου», γράφει κάπου σε άρθρο του σήμερα στην Καθημερινή ο Μπάμπης Παπαδημητρίου αναφερόμενος στα ευτράπελα που συνέβησαν εις μνήμην Ανδρέα Παπανδρέου. Το επιχείρημά είναι οικονομικό: «Μη ξεχνάς πόσα χρωστά το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες»!
    Πηγή: http://www.kathimerini.gr/782533/opinion/epikairothta/politikh/ta-saranta-toy-pasok

    ΑπάντησηΔιαγραφή