20 Σεπτεμβρίου 2014

Στα όρια ενημέρωσης και παραπληροφόρησης η Αμφίπολη

Αφηρημένες ...Σκέψεις 

Και ενώ στην αρχαία Αμφίπολη οι επίπονες προσπάθειες από τους υπεύθυνους της ανασκαφής στον Τύμβο Καστά συνεχίζονται, οι παντός είδους εικασίες στα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από έχοντες και μη σχέση με την αρχαιολογία, δίνουν και παίρνουν.

Και σε αυτό τον τόπο, ενώ τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης ήμασταν όλοι οικονομολόγοι, ξαφνικά τους τελευταίους μήνες γίναμε όλοι αρχαιολόγοι!

 
ΜΜΕ, Ιστοσελίδες, blogs, fb, twitter κλπ, ανταποκρινόμενα στη ζήτηση και τις επιθυμίες του κόσμου για ενημέρωση, δεν διστάζουν να αναμεταδώσουν κάθε είδους σενάρια, που είτε έχουν κάποια βάση είτε κινούνται στο χώρο της φαντασίας, με αποτέλεσμα να εντείνεται η σύγχυση αλλά και η παραπληροφόρηση. Πρόσφατα μάλιστα ένα γραφείο στοιχημάτων ανάρτησε στην ιστοσελίδα του την ερώτηση «ποιος ετάφη στον τύμβο;», καλώντας τους χρήστες της να στοιχηματίσουν στα ονόματα του Νεάρχου, της Ρωξάνης, του Αλεξάνδρου, αλλά και του... Μπιν Λάντεν!

Όμως, ιδιαίτερα ενοχλητικό έχει καταντήσει το γεγονός ότι και ορισμένοι επαγγελματίες αρχαιολόγοι, ανταποκρινόμενοι στη «ζήτηση» των ΜΜΕ, σπεύδουν να αναπτύξουν δημόσια τις απόψεις τους, συμβάλλοντας έτσι στη διάδοση των αντικρουόμενων των σεναρίων.

Η υπεύθυνη της ανασκαφής και προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, δεν έκρυψε την ενόχλησή της με ορισμένους συναδέλφους της που, όπως τόνισε, «βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο».

Επιτέλους, ας αφήσουμε τους υπεύθυνους επαγγελματίες να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, για αυτό εξάλλου τους πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι. Και φυσικά ας απαιτούμε τη σωστή πληροφόρηση, όποια και αν αυτή είναι, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την παραπληροφόρηση από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Takis Ant για το afirimeno.com
Σημείωση: Το σκίτσο είναι του Πέτρου Τσιολάκη.

1 σχόλιο:

  1. Ένας ακόμη "όψιμος αρχαιολόγος και κριτικός τέχνης" ο γνωστός πολιτικός Θάνος Τζίμερος της "Δημιουργίας ξανά" κατάφερε προσωρινά να βγει από την αφάνεια με το εξής σχόλιο, στο λ/σμό του στο fb:
    "Οι εκστασιασμένοι ρεπόρτερ περιγράφουν τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης ως υψηλής τεχνικής και μοναδικής αισθητικής ευρήματα. Εμένα πάλι μου φαίνονται χοντροκομμένα αγάλματα νεοπλουτίστικης αντίληψης που έχουν τόση σχέση με την αισθητική της κλασικής εποχής όσο και οι βάρκες στα κορνιζάδικα με τον Βολανάκη. Σαν κάποιος να ήθελε σώνει και καλά να μιμηθεί κατι που θαύμαζε αλλά δεν διέθετε ανάλογο γούστο ούτε και ανάλογους γλύπτες"
    Το δικό μας σχόλιο για τον κ. Τζίμερο μόνο μια λέξη: Ντροπή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή