22 Σεπτεμβρίου 2014

Κύπρος: Συμβατή με την Ε.Ε η λύση

Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι συμβατή με την ΕΕ και ότι δεν μπορεί να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, δηλώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στον "Φιλελεύθερο" ο νέος ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Μήπως λοιπόν παρουσιάζεται μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί;

Το σχετικό άρθρο στον "Φιλελεύθερο", στη συνέχεια:

Συμβατή με την ΕΕ η λύση
Άιντα στο «Φ»: «Εάν δεν πίστευα ότι θα πετύχω δεν θα το ρίσκαρα» 

Λευκωσία: Ο νέος ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, δηλώνει ευθέως ότι η λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ΕΕ. Ο κ. Άιντα σημειώνει σε συνέντευξή του στον «Φ», ότι πολλά από τα ερωτήματα που εγείρονται σήμερα, θα απαντηθούν μέσα από την ΕΕ. Την ίδια ώρα τονίζει ιδιαίτερα πως δεν μπορεί να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Επισήμανε πως το μελλοντικό κράτος της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας θα είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, προσθέτοντας ότι στους οργανισμούς αυτούς υπάρχει ισχυρή δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος είναι ο 25ος απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, παρουσιάζεται αισιόδοξος, αν και γνωρίζει τη διαδρομή των προκατόχων του και πρωτίστως την αποτυχία τους. «Εάν ήταν σημαντική αλλά ανέφικτη (αποστολή), πραγματικά δεν θα το ρίσκαρα», είπε χαρακτηριστικά ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα.

Για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο Νορβηγός αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού αναδεικνύει κάποια εργαλεία στα οποία φαίνεται ότι θα επενδύσει. Είναι σαφές από τα λεγόμενά του ότι θα στηριχθεί στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι οι Αναστασιάδης και Έρογλου είναι δεσμευμένοι στο κείμενο αυτό.

Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο από τα όσα αναφέρει, πως σε κάποιο στάδιο της διαδικασίας θα παρουσιάσει γεφυρωτικές προτάσεις. «Το συζήτησα μαζί τους (Αναστασιάδη και Έρογλου) και ξέρω ότι θα το ζητήσουν», είπε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

Ο κ. Αιντα θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις τρεις εγγυήτριες χώρες, Ελλάδα, Τουρκία. Βρετανία. Όταν του αναφέρθηκε πως δεν είναι το ίδιο Ελλάδα και Τουρκία, καθώς η τελευταία έχει κατοχικές δυνάμεις στο νησί, είπε πως τούτο είναι αντιληπτό.

Τις επόμενες ημέρες θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη σειρά επαφών με τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό. Όπως ανέφερε, γίνονται διευθετήσεις και συνεννοήσεις για να συναντήσει τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα έχει και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον κυριακάτικο "Φιλελεύθερο"

Πηγή: www.philenews.com 21.09.2014
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/219283/symvati-me-tin-ee-i-lysi

1 σχόλιο:

  1. Και το σχόλιο του φίλου του Δήμου, που μας έστειλε το σχετικό άρθρο:
    "Διερωτόμουν αν αυτά που δήλωσε, ο νέος ειδικός σύμβουλος εννοούσε αυτά που έλεγε. Για να τα λέει, είπα δημόσια, θα πρέπει να τα εννοεί!!
    Να η ευκαιρία λοιπόν να αξιοποιήσουμε, ότι η λύση πρέπει να είναι συμβατή με την ΕΕ και πως δεν μπορεί να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα χωρίς το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα".
    Δήμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή