1 Σεπτεμβρίου 2014

«Απογοητευτικές» οι δηλώσεις Ερντογάν για Αθήνα και Λευκωσία

«Απογοητευτικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας που έκανε λόγο για «παράνομη» επίσκεψη Ερντογάν.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, σύμφωνα με την "Καθημερινή", ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν επιβεβαιώνουν την εμμονή της Άγκυρας στην «επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», υπενθύμισε σχετικά ο κ. Κούτρας, «διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν».

Κάθε παραλληλισμός των διεθνών υποχρεώσεων της Ελλάδας με τις «βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό» είναι «ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος» υποστήριξε επίσης ο Έλληνας αξιωματούχος απαντώντας σε άλλο σημείο των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου και τονίζοντας ότι «η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Κούτρας κάλεσε την Τουρκία να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβαίνοντας σε «έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης» ακολουθώντας όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τερματίζοντας κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα.

Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, αποδοκιμάζει κάθε δήλωση ή ενέργεια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία, όπως τονίζεται, «παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014». Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία, όπως σημείωσε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

«Αναμέναμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, τους πρώτους που θα επικαλείτο για εμπλοκή είναι η ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «η επανάληψη δηλώσεων ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, παραμένουν μέχρι στιγμής κενού περιεχομένου, αφού στην πράξη οι πολιτικές που η Άγκυρα ακολουθεί περί του αντιθέτου πείθουν».

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζουν «δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι δυνατόν, πρόσθεσε, να δεχθεί «οποιεσδήποτε μη δίκαιες προτάσεις» οι οποίες κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την Ελλάδα και τη Βρετανία να δείξουν την «ίδια ειλικρίνεια», όπως είπε, με την Τουρκία.

Μιλώντας στα κατεχόμενα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο Τ. Ερντογάν έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών. Ο νέος Πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του ο κ. Έρογλου, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τ/κ κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα» ήταν το μήνυμα του κ. Ερντογάν προς τη Λευκωσία. Σε ό,τι αφορά την άποψη της ε/κ πλευράς, ότι το κλειδί της λύσης είναι στο χέρι της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ρόλο «θεατή» στο Κυπριακό. Ο νέος Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε από την Ελλάδα και τη Βρετανία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για άμεση λύση του προβλήματος.

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της περιόδου του σχεδίου Ανάν. «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έπραξε το καθήκον της. Αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αχρήστευσε τις προσπάθειες που καταβάλαμε στο Burgenstock. Τότε, η ΕΕ είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα βρισκόταν στο πλευρό της τ/κ κοινότητας. Το ίδιο έπραξε και ο ΟΗΕ. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε: «Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στη μετεξέλιξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει θετική απάντηση στις θυσίες της στο Κυπριακό.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό. Κοινός στόχος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο Ταγίπ Ερντογαν, «είναι το καθεστώς ισότητας των Τουρκοκυπρίων να διασφαλιστεί μέσω μιας συμφωνίας».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο σχέδιο μεταφοράς νερού από την Ανατολία στην Κύπρο. Κατά την άποψη του, το έργο θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δυο ή τριών μηνών. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία μελετά σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στο νησί. «Τα συγκεκριμένη σχέδια αφορούν ολόκληρο το νησί. Αυτή είναι η ελπίδα μας» δήλωσε ο κ. Ερντογάν...

Ο Ντερβίς Έρογλου ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη του, σημειώνοντας: «Πραγματοποιήσατε το πρώτο ταξίδι σας στο εξωτερικό στην Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου. Αυτή είναι μια ιστορική εξέλιξη» τόνισε ο κ. Έρογλου. Σύμφωνα με τον κ. Έρογλου, η «ιστορική επίσκεψη» του κ. Ερντογάν αποτελεί «απάντηση» σε όσους επιλέγουν να αγνοήσουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. «Οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να αποδεχθούν ότι η Κύπρος είναι η πατρίδα και των Τουρκοκυπρίων εδώ και 450 χρόνια» τόνισε ο κ. Έρογλου.

Πηγή: www.kathimerini.gr 01.09.2014
http://www.kathimerini.gr/781976/article/epikairothta/kosmos/apogohteytikes-oi-dhlwseis-erntogan-gia-a8hna-kai-leykwsia






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου