18 Ιανουαρίου 2015

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων:

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων (poll of polls) 12 εταιρειών (Interview, GPO, Marc, Metron, MRB, Rass, Palmos, Pulse, K-Research, Alco, DATA RC, Public Issue) και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας), που δημοσιεύθηκαν από τις 7 έως τις 15 Ιανουαρίου, διαμορφώνουν την παρακάτω «ενδεικτική πρόβλεψη αποτελέσματος»:

Η εκτίμηση του ποσοστού, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το 34,7% και της Ν.Δ. το 30,2%, ενώ ακολουθούν το «Ποτάμι» με 7%, η Χρυσή Αυγή (6,2%), το ΚΚΕ (5,6%), το ΠΑΣΟΚ (4,7%) και με εντελώς οριακό τρόπο (3%) φαίνεται να διασφαλίζουν (μέχρι στιγμής) την είσοδό τους στη Βουλή οι ΑΝΕΛ.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες εταιρείες δημοσιοποιούν μόνον την πρόθεση ψήφου, καταγράφοντας και το ποσοστό των αναποφάσιστων. Και όταν προσπαθούν να εκτιμήσουν το αποτέλεσμα υποχρεώνονται να κάνουν μια μάλλον αυθαίρετη πρόβλεψη, ότι δηλαδή οι αναποφάσιστοι θα συμπεριφερθούν στις κάλπες ακριβώς όπως και οι αποφασισμένοι. Με αυτή την παραδοχή διαμορφώθηκε το παραπάνω αποτέλεσμα.  

Στην εντελώς υποθετική περίπτωση που το poll of polls επιβεβαιωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει 145 έδρες και θα χρειάζεται οπωσδήποτε τη συνδρομή των 8 βουλευτών των ΑΝΕΛ για να φτάσει σε μια οριακή αυτοδυναμία 153 εδρών. Στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ μείνουν εκτός Βουλής (π.χ. με 2,9%) ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει κατά 3 τις έδρες του, φτάνοντας στις 148 και θα χρειάζεται πλέον να συμπράξει είτε με τα «απεχθή» του κόμματα («Ποτάμι» - ΠΑΣΟΚ) είτε με το ΚΚΕ, που απορρίπτει κάθε περίπτωση συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα. 


Πηγή: 
www.kathimerini.gr
Τι δείχνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου