28 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Στόχος μας μια “συμφωνία - γέφυρα”»

«Αναλαμβάνουμε να γυρίσουμε σελίδα και για την ακρίβεια σκοπεύουμε να γυρίσουμε τρεις...». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, το μεσημέρι της Τετάρτης, από τον Γκίκα Χαρδούβελη.

«Η πρώτη σελίδα είναι ως προς τη λογική αντιμετώπισης της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης» σημείωσε.

H δεύτερη σελίδα αφορά «στον τρόπο που κατανοούμε τον όρο λιτότητα» και «Για να θυμίσω όμως τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που είχε περάσει από αυτό το υπουργείο, είναι άλλο ο λιτός βίος και άλλο η πυραμιδική λιτότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στόχος μας είναι μια «συμφωνία - γέφυρα» μεταξύ των προηγούμενων προγραμμάτων και μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, ΕΕ και ΔΝΤ. «Το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια, δεν θα έχει όμως συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων ετών» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών. Αναφερόμενος στα όσα ακούγονταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου περί τελεσιγράφου από την ΕΕ την την επομένη της εκλογής μας,είπε ότι «η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι ξέρει να βρίσκει λύσεις και να αποφεύγει τα τελεσίγραφα».

Απευθυνόμενος στον ξένο Τύπο σημείωσε ότι ότι κοινή δέσμευση του ιδίου και του προέδρου του Eurgroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ είναι να «αποδομήσουμε τα αφηγήματα της σύγκρουσης». «Μιλώντας με τον κ. Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασα το σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης μας προς μια νέα συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε.

Χαρδούβελης: «Θέλουμε όλοι να πετύχει»... και πως σκίζουν το μνημόνιο! 

«Ανέλαβα όταν η πολιτική αβεβαιότητα ήταν μεγάλη» δήλωσε από την πλευρά του λίγο νωρίτερα ο Γκίκας Χαρδούβελης σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει εκλείψει και «αυτό είναι μια αβάντα για τη νέα κυβέρνηση». «Εύχομαι ειλικρινά να πετύχει η κυβέρνηση, το θέλει όλος ο κόσμος το θέλουμε και εμείς ως απερχόμενο, γιατί οι ξένοι δεν βλέπουν ούτε κόκικνο ούτε γαλάζιο ούτε πράσινο Ελληνα, βλέπουν μόνο Ελληνα» σημείωσε.

Υπάρχει ένας δείκτης, τόνισε 
ο Γκίκας Χαρδούβελης, «αν κάποιος πει ότι θα σκίσει το μνημόνιο». Και αυτό είναι να βγεις στην αγορά με ένα 30ετές ομόλογο όπως το έκαναν οι Πορτογαλοι, «να δώσεις πίσω τα λεφτά στο ΔΝΤ που σε ξέσκιζε τόσα χρόνια και να του πεις "δεν με ενδιαφέρει τι έλεγες πριν"». «Οι Πορτογάλοι το έκαναν και δεν το φώναξαν καθόλου» είπε, «Ήθελα να το κάνω, αλλά δεν μου έκατσε πολιτικά» πρόσθεσε με μια δόση πικρίας.

Πηγή: Στοιχεία από www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου