25 Ιανουαρίου 2015

O γερμανικός τύπος για τις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα

Οι σημερινές εκλογές στην Ελλάδα μονοπωλούν το ενδιαφέρον του γερμανικού τύπου, γράφει η Deutsche Welle, στο άρθρο της με τίτλο "Δημοψήφισμα για την πολιτική των περικοπών". Οι σχολιαστές εστιάζουν στην επόμενη μέρα και στις συνέπειες του αποτελέσματος όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Welt υπό τον τίτλο: «Το ευρώ μπροστά στον μεγαλύτερο πόλεμο νεύρων της ιστορίας του». Όπως επισημαίνεται, «οι Έλληνες θέλουν ένα κούρεμα του χρέους, οι ευρωπαίοι εταίροι το απορρίπτουν κατηγορηματικά. Κανείς δεν μπορεί να χάσει βέβαια την αξιοπιστία του. Εντούτοις εάν καμία πλευρά δεν υποχωρήσει σημαντικά από τις θέσεις της, τότε θα υπάρξει σύγκρουση στην Ευρώπη», παρατηρεί η εφημερίδα, κάνοντας έναν παραλληλισμό με το γνωστό ‘παιχνίδι του δειλού'. Η εφημερίδα αναφέρεται στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο Α. Τσίπρας ανέβασε και πάλι τους τόνους, αλλά και στις αντιδράσεις που προκαλούν οι απαιτήσεις του σε Γαλλία και Γερμανία. «Και για την Ελλάδα διακυβεύονται πολλά. Εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός, η Τρόικα θα κλείσει πολύ σύντομα τις στρόφιγγες του χρήματος. Στα μέσα Μαρτίου η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε. Στην περίπτωση αυτή ο Τσίπρας κινδυνεύει να μείνει στην ελληνική ιστορία ως εκείνος που θα ευθύνεται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχομένως ακόμη και από την ΕΕ. Ο Τσίπρας θα είχε κερδίσει έτσι το ‘παιχνίδι του δειλού’. Το τίμημα όμως θα ήταν υψηλό».

«Θα καταψηφίσει η Ελλάδα την Ευρώπη;».

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt παρουσιάζει εν συντομία βασικές πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Θα καταψηφίσει η Ελλάδα την Ευρώπη;». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, «σήμερα η Αθήνα ψηφίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φαβορί. Το πρόγραμμα της Αριστεράς ακούγεται καλό. Κατώτατος μισθός, περισσότερες κοινωνικές παροχές και πολεμικές επανορθώσεις από τη Γερμανία. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει τα πάντα, ο ρεαλισμός δεν παίζει κανέναν ρόλο».

«Δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή πολιτική των περικοπών» χαρακτηρίζει τις σημερινές εκλογές η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία σημειώνει: «Από την έκβαση των πρόωρων εκλογών θα εξαρτηθεί η συνέχιση του αυστηρού προγράμματος περικοπών της υπερχρεωμένης χώρας».

Θα κερδίσει η ελπίδα;

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο N-TVεπισημαίνει ότι «Ενδέχεται να κερδίσει η ελπίδα». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση, «ο έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει πλήγμα για τη μεσαία τάξη. Ωστόσο πολλοί Έλληνες έχουν κουραστεί με τα παλιά κόμματα. Το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα είναι μάλλον Τσίπρας».

«Στη χειρότερη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος του Grexit», είναι ο τίτλος στην εφημερίδαTagesspiegel: «(…) Μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δανειστών και του Τσίπρα θα μπορούσε να επιφέρει στη χειρότερη περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πιθανότερο σενάριο όμως είναι να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές σε μια ακόμη παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων».

Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: 
Deutsche Welle
http://dw.de/p/1EQA2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου