28 Ιανουαρίου 2015

Χρηματιστήριο: Limit down στις Τραπεζικές μετοχές

Μια από τις χειρότερες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών βίωσαν σήμερα Τετάρτη όσοι το παρακολουθούν. Στα όρια του κραχ η πτώση του Γενικού Δείκτη (-9,24%), ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κατρακύλησε σχεδόν στο limit down με πτώση 26,69%. Τρίτη μετεκλογική ημέρα πτώσης με τις συνολικές απώλειες του Τραπεζικού Κλάδου (μέσα σε ένα όργιο φημών για αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών) να ανέρχονται στο 43,81%. Παράλληλα οι αποδόσεις των Ελληνικών Ομολόγων έχουν εκτοξευτεί, ενώ ράλι παρατηρείται στα ασφάλιστρα κινδύνου.

Η ανασφάλεια και αβεβαιότητα των επενδυτών έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά τις πρώτες δηλώσεις μελών της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα όσον αφορά αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις και εργασιακά. Οι επενδυτές φοβούμενοι "τα χειρότερα", φαίνεται ότι προτιμούν ακόμα και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα να μειώσουν το ρίσκο που έχουν αναλάβει στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Αποτέλεσμα; Η απόλυτη κυριαρχία των "Πωλητών" στη σημερινή συνεδρίαση, με τους Χρηματιστές να αναφέρονται σε πωλήσεις "χωρίς αύριο" κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια. Οι πωλήσεις αυτές που ξεκίνησαν από τον Τραπεζικό κλάδο, επεκτάθηκαν και σε τίτλους εταιρειών που ενσωμάτωναν σενάρια αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, Λιμάνια), τα οποία εγκαταλείπονται ή στην καλύτερη περίπτωση αλλάζουν μορφή, όπως διαφαίνεται από δηλώσεις στελεχών της νέας Κυβέρνησης.

Στοιχεία συνεδρίασης της 28.01.2015:

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, κλείνοντας σήμερα στις 711,13 μονάδες, με απώλειες 9,24%, προσγειώθηκε στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2012. Ο Κλάδος των Τραπεζών με τραγικές απώλειες 26,69% σήμερα και 43,81% το τελευταίο τριήμερο, συσσώρευσε συνολικές ζημιές (σε όρους κεφαλαιοποίησης) πάνω από 7,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς στην τελευταία ώρα συνεδρίασης κλείδωσε στο limit down (-30%), στα 0,493 ευρώ και ακολούθησε λίγο πριν την έναρξη των τελικών δημοπρασιών η AΛΦΑ στο -30% και στα 0,259 ευρώ. Τελικά έκλεισαν με απώλειες λίγο χαμηλότερες του -30%. Η ΕΥΡΩΒ και η ΕΤΕ απώλεσαν 25,93% και 25,45% αντίστοιχα.

Στη ΔΕΗ, υπό τον φόβο της κρατικοποίησης της εταιρείας, η μετοχή της "κατέρρευσε" (-17,79%) στη μέση της συνεδρίασης, για να κλείσει τελικά στο -13,93%. Σημαντικές απώλειες, από τις δεικτοβαρείς μετοχές, σημείωσαν ο ΟΤΕ (-12,7%), ο ΟΠΑΠ (-11,6%), η ΜΟΗ (-11,59%), η ΜΙΓ (-10,4%), η Αegean (-8.22%), o MYTIΛ (-7,08%), ο ΤΙΤΑΝΑΣ (-6,39%) και η ΕΧΑΕ (-6,12%). Η μετοχή του ΟΛΠ στο -7,32%, καθώς η μετοχή δεν έχει μεγάλη εμπορευσιμότητα.

Μεγάλη η κλιμάκωση στο κόστος δανεισμού της χώρας, με την απόδοση του 3ετούς να αγγίζει το 17%, του 5ετούς το 13,44% και του 10ετούς το 10,38%.

Η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν υψηλή και διαμορφώθηκε περίπου στα χθεσινά επίπεδα, 199.38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14.82 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πηγές: Στοιχεία από www.capital.gr και www.euro2day.gr.

Σχετική ανάρτηση:
Γιατί καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο;

2 σχόλια:

  1. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε σήμερα:
    Για την σημερινή πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο: «σε κάθε πολιτική αλλαγή υπάρχει ένα κλίμα αναταράξεων...».
    Για τις Τράπεζες: «H κυβέρνηση θα ασκήσει τα μετοχικά συμφέροντα του κράτους χωρίς να θίξει τα συμφέροντα των ιδιωτών μετόχων», ανέφερε. Επιπλέον σημείωσε ότι εφόσον γίνουν αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, αυτές θα γίνουν με διαβούλευση...
    Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις: αν κάποιοι επενδυτές είχαν λανθασμένα επενδύσει σε μια ιδιωτικοποίηση που δε θα γίνει είναι εύλογο να αλλάξουν προσανατολισμό...
    Και εμείς θα προσθέταμε: «ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοδική αντίδραση σήμερα Πέμπτη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά το χθεσινό σχεδόν "κραχ". Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ σημείωσε σήμερα άνοδο 3,16% και ο Τραπεζικός Δείκτης άνοδο 12,9%, καλύπτοντας έτσι μέρος των απωλειών της προηγούμενης ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή