14 Ιανουαρίου 2015

Αντιδράσεις στον μουσουλμανικό κόσμο για το εξώφυλλο του Charlie Hebdo

Ο μουσουλμανικός κόσμος υποδέχεται με ανάμεικτα αισθήματα το εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, το οποίο κυκλοφορεί σε ένα τιράζ 3.000.000 φύλλων (έναντι 60.000 συνήθως). Οι περισσότεροι αντιδρούν έντονα στην απεικόνιση του Μωάμεθ, κάποιοι όμως κατανοούν ότι το μήνυμα είναι εκείνο της συγχώρεσης και της ελευθερίας της έκφρασης. Σημειώνεται ότι το Ισλάμ απαγορεύει την απεικόνιση του Μωάμεθ ή άλλων προφητών.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού Charlie Hebdo απεικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ να κρατά, δακρυσμένος, ένα πλακάτ που γράφει "Je suis Charlie" (Είμαι Charlie). Η επικεφαλίδα του σκίτσου είναι: «Όλα συγχωρέθηκαν». 

Στην Τουρκία δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ εξέδωσε εντολή στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε όσες ιστοσελίδες παρουσιάζουν το πρωτοσέλιδο του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo με το σκίτσο του Μωάμεθ. Νωρίτερα, η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έλεγχο στο τυπογραφείο της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ήταν η μοναδική που αναδημοσίευσε τέσσερις σελίδες του τελευταίου τεύχους του Charlie Hebdo. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον δρόμο όπου βρίσκονται τα γραφεία της Cumhuriyet στην Κωνσταντινούπολη εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια. Στα γραφεία της στην Άγκυρα ισλαμιστές διαδηλωτές κρέμασαν πανό σε έναν κοντινό τοίχο τα οποία έγραφαν: «Η πρόκληση του Charlie συνεχίζεται».

Το Ιράν καταδίκασε την Τετάρτη το «προκλητικό», όπως το χαρακτήρισε, σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ στο εξώφυλλο του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo, χαρακτηρίζοντάς το ως προσβολή στο Ισλάμ. 
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας είπε ότι η δημοσιοποίηση του σκίτσου προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα των μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κάλεσε να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες. Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Νασέρ Μακαρέμ-Σιραζί, δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση νέων σκίτσων του Μωάμεθ «ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον όλων των μουσουλμάνων». Το Ιράν είχε καταδικάσει έντονα την επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού. 

Στην Αίγυπτο ο Μεγάλος Μουφτής προειδοποιούσε το Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές» γελοιογραφίες λέγοντας ότι θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους. Το ισλαμικό πανεπιστήμιο Aλ Άζχαρ στην Αίγυπτο, το οποίο είχε χαρακτηρίσει τις επιθέσεις στο Παρίσι εγκληματική ενέργεια, ζήτησε από τους μουσουλμάνους να αγνοήσουν τα σκίτσα της σατιρικής εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τα μια «επιπολαιότητα γεμάτη μίσος». 

Στη Μέση Ανατολή μουσουλμάνοι ιερωμένοι, οι οποίοι καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον της γαλλικής, σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, την επέκριναν την Τετάρτη επειδή δημοσίευσε νέα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στο πρώτο της φύλλο μετά το τραγικό συμβάν. Τέτοια σκίτσα «τροφοδοτούν το μίσος και την προσβολή μεταξύ των λαών» και η δημοσιοποίησή τους «δείχνει περιφρόνηση» για τα αισθήματα των μουσουλμάνων, δήλωσε ο Μεγάλος Μουφτής της Ιερουσαλήμ και των Παλαιστινιακών ΕδαφώνΜοχάμεντ Χουσέιν.

Στην Αλγερία η ανεξάρτητη, αραβόφωνη εφημερίδα Echorouk απάντησε δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα ένα άλλο σκίτσο που δείχνει έναν άνδρα να κρατά ένα πανό που γράφει «Είμαι Charlie», δίπλα σε ένα άρμα μάχης που συντρίβει πανό από την Παλαιστίνη, το Μαλί, τη Γάζα, το Ιράκ και τη Συρία. Η λεζάντα πάνω από το σκίτσο γράφει: «Είμαστε όλοι Μωάμεθ».

Ο Σαουδάραβας ιερωμένος Ιγιάντ Αμίν Μαντάνι, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, κατήγγειλε τα νέα σκίτσα «αυθάδεια, άγνοια και ανοησία». «Η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε ρητορική μίσους και δεν θα πρέπει να προσβάλει τους άλλους. Κανένας λογικός άνθρωπος, ανεξαρτήτως δόγματος, θρησκείας ή πίστης, δεν δέχεται να γελοιοποιούνται τα πιστεύω του», υπογράμμισε.

Εκτός από αυτούς που αντιδρούν, υπάρχουν άλλοι που εξέλαβαν το σκίτσο όχι ως προσβολή, αλλά ως δείγμα ελευθερίας της έκφρασης.

«Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι το εξώφυλλο αποτελεί μία σχεδόν τέλεια απάντηση στην τραγωδία» είπε ο Χουσεΐν Ραχίντ, καθηγητής Ισλαμικής σκέψης στο πανεπιστήμιο Χόφστρα της Νέας Υόρκης. «Δεν υποχωρούν σε σχέση με την απεικόνιση του Μωάμεθ, εξασκώντας το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Την ίδια στιγμή, το μήνυμα είναι συμφιλιωτικό, εκφράζει ταπεινότητα και ελπίζω ότι θα μειώσει την οργή που έχει ως στόχο τις μουσουλμανικές κοινότητες στη Γαλλία» επισήμανε.

Ο Ζίνεμπ Ελ Ραζούι, αρθρογράφος που εργάστηκε στο νέο τεύχος του Charlie Hebdo, είπε στο BBC ότι οι εργαζόμενοι στο περιοδικό δεν θέλουν να εκφράσουν μίσος για τους τρομοκράτες, αλλά θέλουν να μεταδώσουν μήνυμα συγχώρεσης.

«Τα σκίτσα δεν έχουν νόημα, δεν θα πρέπει να μας επηρεάζουν. Εμείς ως μουσουλμάνοι είμαστε μεγαλύτεροι και πιο δυνατοί από ένα σκίτσο. Δεν θα πρέπει να δίνουμε σημασία και αν αντιδράσουμε, θα πρέπει να αντιδράσουμε με λέξεις στις λέξεις και με σκίτσα στα σκίτσα», είπε ο Σαμίρ Μαχμούντ, κάτοικος του Καΐρου. 

Πηγή: Στοιχεία από www.tovima.gr και news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου