28 Ιανουαρίου 2015

Νew York Τimes: «Συμβιβασμός, μόνη λύση του ΣΥΡΙΖΑ»

του Dixon Hugo
από το www.tovima.gr

Η ηχηρή εκλογική νίκη του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά μια τέτοια αποχώρηση εξακολουθεί να είναι η πιο απίθανη έκβαση διότι το κόμμα είναι σε θέση να κάνει μια συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας για να αποφύγει τη χρεοκοπία, αρκεί και οι δύο πλευρές να είναι ορθολογικές.

Στο κάτω-κάτω η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Δικαιολογημένα φοβούνται ότι η έξοδος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξαθλίωση και πολιτικές συγκρούσεις. Και οι επικεφαλής των κυβερνήσεων στις άλλες χώρες της ευρωζώνης θέλουν την Ελλάδα εντός.
Τα καλά νέα είναι ότι η νικητήρια ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετά διαλλακτική. Τα κακά νέα είναι ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ένα δεξιό αντιμνημονιακό κόμμα, ως κυβερνητικό εταίρο.

Προτεραιότητά του θα είναι να ζητήσει παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα. Αν το κάνει αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες στην Ελλάδα. Από την πλευρά τους, οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σε επέκταση του προγράμματος για αρκετούς μήνες αν ο κ. Τσίπρας το ζητήσει ευγενικά έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει μια σωστή συζήτηση για μια νέα συμφωνία.

Οι άλλοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να αποδεχθούν το αίτημα του κ. Τσίπρα για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση για να συζητήσουν τα σχέδιά του αντί να τον αναγκάσουν να αντιμετωπίσει αμέσως τους υπαλλήλους της λεγόμενης τρόικας.
Αλλά μια τέτοια εξέλιξη θα εξαρτηθεί από το αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα εμπρηστικό πριν από τη συνάντηση των ηγετών. Δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, να προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός με αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων ή επαναπρόσληψη απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για το μακροπρόθεσμο χρέος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει τώρα ότι δεν θα ζητήσει «κούρεμα», αλλά θα προτείνει σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την ταχύτητα με την οποία θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία. Οι ευρωπαϊκές χώρες εν τω μεταξύ αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να παρατείνουν το χρονικό διάστημα που θα έχει η Αθήνα για να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Αλλά η μακροπρόθεσμη μείωση του χρέους δεν είναι το μόνο θέμα. Το κράτος θα ξεμείνει από μετρητά τον Μάρτιο. Η καλύτερη λύση θα ήταν να επιτραπεί στην κυβέρνηση να πουλήσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου στις τράπεζες της χώρας υπό τον όρο ότι θα δεσμευθεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις.

Αλλά αυτό δεν θα λύσει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας: μια σειρά ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ πρέπει να αποπληρωθούν τον Ιούνιο. Είναι δύσκολο να δούμε πώς η Αθήνα θα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία, στη συνέχεια, χωρίς να δανειστεί περισσότερα χρήματα από τις χώρες της ευρωζώνης και αυτές δεν θα συμφωνήσουν, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευθεί να αναμορφώσει την οικονομία και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον εφετινό προϋπολογισμό.

Ακόμη και εδώ θα μπορούσε να υπάρξει περιθώριο για συμβιβασμό.

Αν ο κ. Τσίπρας δείξει καλή θέληση και σε άλλους τομείς, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να κάνουν μια εφάπαξ επιχορήγηση εφέτος για να αντιμετωπιστεί η ακραία φτώχεια. Και για τα επόμενα έτη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει τόσο μεγάλο δημοσιονομικό πλεόνασμα όσο προγραμματίζεται σήμερα. Ετσι μπορεί να υπάρξει τρόπος να βρεθεί μια συμφωνία.

Το εμπόδιο είναι ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια τεράστια «κωλοτούμπα» - όπως την ονομάζουν οι Ελληνες. Πολλοί από τους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα θα τον κατηγορήσουν για προδοσία. Και δεν είναι ακόμη σαφές αν είναι διατεθειμένος να υποστεί κάτι τέτοιο.

Αλλά αν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες. Αν ο λαός αναγκάσει στη συνέχεια την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει, θα υπάρξει μια τελευταία ευκαιρία να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιστροφή στη δραχμή θα είναι γεγονός.

Πηγή: 
www.tovima.gr 28.01.2015
Νew York Τimes: «Συμβιβασμός, μόνη λύση του ΣΥΡΙΖΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου