15 Ιανουαρίου 2015

Ιρλανδία: Αξίζει να εξεταστεί η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για διεθνή διάσκεψη για το χρέος

Στήριξη στην ιδέα του για τη διενέργεια μιας Ευρωπαϊκής ή διεθνούς "διάσκεψης για το χρέος", στη βάση της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου του 1953 που διέγραψε το ήμισυ του μεταπολεμικού γερμανικού χρέους, βρήκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στα πρόσωπα τόσο του ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, όσο και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ιρλανδίας Τζόαν Μπέρτον.

Συγκεκριμένα στο φύλλο της Τετάρτης οι «Irish Times» γράφουν ότι ο 
υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, μιλώντας σε συνάντηση Ιρλανδών πρεσβευτών και ανωτάτων δημοσίων λειτουργών στο Δουβλίνο, εξέφρασε «ευρεία στήριξη στην προοπτική της διοργάνωσης μιας Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης για το χρέος μετά τη διεξαγωγή των επερχόμενων γενικών εκλογών στην Ελλάδα».
Η διάσκεψη αυτή, ζήτησε, να αφορά όχι μόνο το ελληνικό χρέος, αλλά και τα χρέη της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Θα πρέπει να γίνει «στο πλαίσιο μιας νέας προσέγγισης στα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι χώρες που διασώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση», όπως είπε.

Επίσης η αντιπροέδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης, Τζόαν Μπέρτον, επισήμανε πως παρ' ότι η Ιρλανδία βρίσκεται σε πολύ διαφορετική θέση από την Ελλάδα, το Δουβλίνο θα επιδίωκε να επιτύχει περαιτέρω ελάφρυνση του ιρλανδικού κρατικού χρέους, εάν αυτή είναι εφικτή.
«Νομίζω ότι η πρόταση αυτή έχει ουσία, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Νούναν», τόνισε η Μπέρτον, αναφερόμενη στα σχετικά δημοσιεύματα.
«Εάν υπάρξουν προτάσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εξεταστούν ξανά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιφέρειας, τότε η Ιρλανδία φυσικά θα εξετάσει την όποια περαιτέρω ελάφρυνση μπορεί να εξασφαλίσει στο πλαίσιο αυτό».
«Θα επιδιώξουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από τις όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν ευρύτερα στην ΕΕ», εξήγησε η Μπέρτον.

Πηγές: στοιχεία από 
tovima.gr και naftemporiki.gr
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=667316 και
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/902023/irlandia-aksizei-na-eksetastei-i-protasi-syriza-gia-diethni-diaskepsi-gia-to-xreos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου