21 Ιανουαρίου 2015

Τα ποσοστά copies κτώνται

Ο μεγάλος συγγραφέας Ανατολ Φράνς είχε μια συμβουλή: «Αν κάτι έχει ειπωθεί και έχει ειπωθεί καλά, μην έχεις ενδοιασμούς. Πάρτο και αντίγραψέ το». Ή καλύτερα το υπογράμμισε με μαύρο μαρκαδόρο ένας άγνωστος στην Αθήνα: «Τα αγαθά copies κτώνται».
Γι' αυτό και τα κόμματα, σύμφωνα με το kathimerini.gr, στράφηκαν στο αστείρευτο απόθεμα της αμερικανικής (πρωτίστως) διαφημιστικής παραγωγής για να περάσουν το μήνυμά τους.

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε μεγάλη φασαρία στα social media για τις αφίσες του «Ποταμιού», που ομολογουμένως ...έμοιαζαν πολύ με κάποιες αμερικανικές διαφημίσεις (φωτογραφία επάνω αριστερά). 

Η μεγάλη δύναμη πυρός που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα social media, πιστοποιείται από διάφορες έρευνες, αλλά πιστοποιείται και από το γεγονός ότι ενώ η «επιρροή» ξένων γραφιστών στις αφίσες του «Ποταμιού» επισημάνθηκε σε χιλιάδες tweets, posts κ.λπ. η «επιρροή» κάποιων άλλων, Ολλανδών γραφιστών, στα διαφημιστικά του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε απαρατήρητη. Όπως ανακάλυψε και ο/η @_LaScapigliata στο twitter: «Και οι γραφίστες του #syriza δεν είναι στην κορυφή της πρωτοτυπίας». 

Αλλά και το σύνθημα «Η Ελπίδα έρχεται», όπως αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών» (20.1.2015) «παραπέμπει ευθέως στο σύνθημα που χρησιμοποίησε η Αριστερά σε μια άλλη –εξίσου ταραγμένη και οδυνηρή– εποχή. “Η ευτυχία έρχεται” ήταν το σύνθημα της “καμπάνιας τού όχι” ενάντια στη χούντα του Πινοσέτ στις αρχές της δεκαετίας του '80. Η περιπέτεια της καμπάνιας έγινε ταινία και το “Νο” φαίνεται πως ενέπνευσε τα νεαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια στο twitter, το σύνθημα «Η Ελπίδα έρχεται», κυκλοφορεί και με κάποιο αναγραμματισμό (Space! ‏@SpaceFromGreece), ως εξής: 


Να σημειώσουμε εδώ ότι το σύνθημα «Η Ελπίδα έρχεται» αντικατέστησε εσπευσμένα το σύνθημα του είχε προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ «Το μέλλον ξεκίνησε», διότι αυτό ήταν σύνθημα του ΠΑΣΟΚ το 2000.



Οι επιρροές όμως δεν είναι μόνο αντιφασιστικές, όπως παραδέχονται στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι και ...νεοφιλελεύθερες όπως πιστοποιούν τα δύο σποτ, του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 και του Ronald Reagan to 1984 (βλέπε: Τα ποσοστά copies κτώνται )
.
Ισως επειδή η προεκλογική περίοδος είναι μικρή και συνεπώς ο χρόνος λίγος οι Έλληνες διαφημιστές στράφηκαν για έμπνευση στο εξωτερικό. Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό. Ο μεγάλος Αλβέρτος Αϊνστάιν είχε πει ότι «το μυστικό της δημιουργικότητας είναι να ξέρεις πως να αποκρύπτεις τις πηγές σου». Απλώς στην εποχή του διαδικτύου, όταν εκατομμύρια μάτια βλέπουν κι ελέγχουν, η απόκρυψη των πηγών είναι αδύνατη...

Πηγή: www.kathimerini.gr (άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου