30 Ιανουαρίου 2015

Πιθανές υποβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης

Fitch: Πιθανή υποβάθμιση τους αξιόχρεου της Ελλάδας

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο Fitch, εάν δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της έως τον Μάιο που θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση της χώρας από τον οίκο εξέφρασε χθες ο Ντάγκλας Ρένγουικ, επικεφαλής του Fitch για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου των δυτικών χωρών. 
«Εάν κατά τον επόμενο έλεγχό μας στις 15 Μαΐου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή εάν φανεί ότι δεν καταλήγουν σε συμφωνία, φυσικά αυτό θα ήταν έναυσμα για μία υποβάθμιση. Αντίθετα, εάν επιτευχθεί συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μήνυμα για την επιβεβαίωση του αξιόχρεου», δήλωσε ο Ρένγουικ. 
Ο οίκος Fitch αναθεώρησε την προοπτική του ελληνικού αξιόχρεου B σε αρνητική από σταθερή μέσα στον Ιανουάριο.

S&P: Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης η Ελλάδα

Σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης έθεσε, δυο μέρες πριν, την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η ενέργεια αυτή αντανακλά την άποψη ότι ορισμένες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που εξήγγειλε η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασυμβίβαστες με το πλαίσιο πολιτικής που συμφωνήθηκε μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών.
Όπως επισημαίνει η S&P, αν η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να κλείσει μια συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της για την χρηματοδοτική της στήριξη, αυτό θα εξασθενίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αλλά και τη χρηματοδοτική της θέση.
Σημειώνει ακόμη πως ενδεχομένως να προχωρήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, που παραμένει στο Β, αν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την ΕΚΤ και ΔΝΤ «κολλήσουν». 

Και η Moody’s 

Υπενθυμίζεται πως από τα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη 
ο οίκος αξιολόγησης Moody’s είχε χαρακτηρίσει ως «Πιστωτικά αρνητικό» το σενάριο των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία αυξάνεται εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων. Σύμφωνα με τον οίκο, οι εξελίξεις αυτές είναι πιστωτικά αρνητικό γεγονός για την ελληνική κυβέρνηση (Caa1 / σταθερό), καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ πλήττουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και αυξάνουν τους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.  

Πηγή: Στοιχεία από www.naftemporiki.gr 
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή από την Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου