21 Ιανουαρίου 2015

Αποχωρεί η Total από την κυπριακή ΑΟΖ

Τις αποφάσεις της για αποχώρηση από τα δικαιώματά της, έρευνας και εκμετάλλευσης στα τεμάχια «10» και «11» της Κυπριακής ΑΟΖ, έχει ανακοινώσει εμμέσως πλην σαφώς στην κυπριακή κυβέρνηση ο Γαλλικός κολοσσός Total, ο οποίος εδώ και μερικές εβδομάδες ενημερώνει σε τεχνικό επίπεδο, ότι δεν βρίσκει «γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές».

Μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες και αναλύσεις των σεισμογραφικών, όπως και άλλων επιστημονικών δεδομένων, η 
Total δεν εντόπισε εμπορικά συμφέροντα, υπό τις παρούσες συνθήκες, πιθανά κοιτάσματα. Σύμφωνα με το «Φιλελευθερο», η TOTAL ενημέρωσε την Κυβέρνηση ότι «κοιτάζει σε αυτό το στάδιο τις επιλογές της και δεν έχει λάβει τελεσίδικες αποφάσεις», αλλά παράλληλα ενημέρωσε ουσιαστικά ότι είναι οριστικό το ότι «δεν βρίσκουν γεωτρήσιμες δομές». Οπότε η Total, προτιμά να χάσει περίπου 70 – 80 εκατ. ευρώ που επένδυσε μέχρι στιγμής για τα τεμάχια «10» και «11», παρά να επενδύσει ακόμα 250-300 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί – από μία σε κάθε τεμάχιο.

Είναι προφανές ότι στην απόφαση του γαλλικού κολοσσού έχει συμβάλει και η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, που έχει σαν συνέπεια οι εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου να αναθεωρούν τους σχεδιασμούς τους και να περικόπτουν τα έξοδα τους.

Εξάλλου και o κύπριος υπουργός Ενέργειας, κ. Λακκοτρύπης, διαβεβαίωσε ότι η πρόθεση της Total να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, ουδεμία σχέση έχει με τις τουρκικές προκλήσεις και σχετίζεται καθαρά με οικονομικούς λόγους.

Ο γαλλικός κολοσσός 
Total δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του απόφαση, καθώς βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Kυπριακή Δημοκρατία, η οποία αναζητεί κάποιο διακανονισμό, ενδεχομένως με την παραχώρηση άλλων οικοπέδων (γίνονται αναφορές στα τεμάχια 7 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ), κάτι που θα οδηγούσε στην παραμονή της εταιρείας. 

Πάντως, όπως και να έχει, το όλο θέμα είναι μια αρνητική εξέλιξη που αποδυναμώνει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή: Στοιχεία από το 
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου