25 Ιανουαρίου 2015

Τσαρλς Νταλάρα: Επιμήκυνση του χρέους με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ

Τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά όχι των ιδιωτών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, σε μια ελάφρυνση του χρέους –που δεν θα έχει τη μορφή «κουρέματος» αλλά επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων– προκρίνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα. 

Ο κ. Νταλάρα (φωτογραφία επάνω) γνωρίζει ίσως καλύτερα από τον οποιονδήποτε τις πτυχές του προβλήματος, καθώς ήταν ο άνθρωπος που το 2012 διαπραγματεύθηκε εκ μέρους των τραπεζών το PSI, το μεγαλύτερο «κούρεμα» χρέους στην Ιστορία. Σήμερα είναι επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Partners Group Holding στις ΗΠΑ και δηλώνει ότι παρά την αβεβαιότητα της πολιτικής συγκυρίας, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν καλή επένδυση, εκτιμά δε ότι η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα με επενδύσεις. 

Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Νταλάρα, που υπογράφει ο Αθανάσιος Έλλις, όπως δημοσιεύεται στο kathimerini.gr με τίτλο: Τσ. Νταλάρα: Επιμήκυνση του χρέους σας με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ , στη συνέχεια:

– Είναι πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;

Θα έλεγα ότι η πιθανότητα είναι μεν πραγματική, αλλά όχι πολύ σοβαρή. Για να υλοποιηθεί, θα χρειασθεί τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και η Ελλάδα να υποπέσουν σε σημαντικά λάθη κατά τη διαχείριση της κατάστασης.

– Θεωρείτε το χρέος της βιώσιμο;

– Το θέμα του χρέους δεν είναι το κύριο. Δεν είναι το «κλειδί» του προβλήματος. Οντως, με σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις. Εάν συμβεί αυτό, τότε, για να επανέλθω στην αρχική σας ερώτηση, το χρέος θα καταστεί βιώσιμο.

– Πρέπει να υπάρξει «κούρεμα»;

– Αντιλαμβάνομαι την όλη συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι το να επικεντρώνεται κανείς στο «κούρεμα» είναι λάθος. Μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μέσα από πολλούς τρόπους, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων. Τόσο τα διμερή δάνεια όσο και αυτά που δόθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορούν να επιμηκυνθούν σημαντικά.

– Πρέπει να ισχύσει το ίδιο και για το 15% των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές;

– Οχι. Τα ομόλογα που έχουν πάρει οι ιδιώτες επενδυτές είναι πολύ λίγα και το κόστος από την εμπλοκή τους σε μια τέτοια διαδικασία θα ήταν μεγαλύτερο από το όφελος. Σε κάθε περίπτωση, αντί για «κούρεμα», θα προέτρεπα την ελληνική κυβέρνηση και τους εταίρους της να εστιάσουν στην επιμήκυνση και τη μείωση επιτοκίων. Σε αυτό θα πρέπει να συμμετάσχει και το ΔΝΤ. Οταν προτείνουν λύσεις, πρέπει να συμμετέχουν και οι ίδιοι σε αυτές. Στο Ταμείο υπάρχουν πρόνοιες για πολύ χαμηλά, βοηθητικά επιτόκια σε δάνεια προς χώρες με χαμηλό ΑΕΠ, αλλά στη σημερινή συγκυρία αυτές δεν είναι μόνο κάποιες χώρες της Αφρικής. Στην όποια απόφαση θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

– Πώς κρίνετε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων;

– Είναι ώρα να επιδείξει η Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Να αναγνωρίσουν ότι και οι τρεις τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις –Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά– πέτυχαν σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων έχουν επιδείξει αρκετή πρόοδο.

– Και τι να κάνουν οι Ευρωπαίοι;

– Θα πρέπει να υπάρξει κι άλλος δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως επίσης να δοθεί ένα μέρος από το πακέτο Γιουνκέρ. Εχουμε διδαχθεί ότι συνεχείς γύροι αναδιάρθρωσης του χρέους δεν οδηγούν σε λύση. Αυτή προκύπτει μόνο εάν δημιουργηθεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις κλίμα.

– Πόσο διαφορετική είναι σήμερα η κατάσταση σε σχέση με το 2012;

– Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σημαντικά, αν και δεν έχει σημειωθεί ακόμη η αναγκαία ανάπτυξη. Η Ευρωζώνη είναι σε πιο υγιή κατάσταση, οι πιέσεις των αγορών στο ευρώ έχουν υποχωρήσει, ο τραπεζικός τομέας έχει ενδυναμωθεί, ενώ έχει αποκτήσει και σημαντικό περιφερειακό θεσμικό πλαίσιο. Παρά ταύτα, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε ακόμη και σήμερα να προκαλέσει κρίση, όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά κατ’ επέκταση και στην παγκόσμια οικονομία η οποία σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε ευαίσθητη κατάσταση.

– Τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν καλή επένδυση;

– Δεν πρέπει να μιλήσω επ’ αυτού, αν και από την απάντησή μου οι αναγνώστες σας θα εξαγάγουν ένα σαφές συμπέρασμα. Εχω πεισθεί απόλυτα για τη μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων. Βραχυπρόθεσμα υπάρχει αβεβαιότητα και αυτό οφείλεται στο πολιτικό περιβάλλον, αλλά έτσι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις. Ομως, δεν βλέπω προοπτική εξόδου από το ευρώ και μακροπρόθεσμα βλέπω θετική πορεία της χώρας.

– Πόσο ανησυχούν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;

– Δεν θέλω να εμπλακώ στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως όποιος και αν κερδίσει, θα πρέπει η Ευρώπη να τείνει χείρα φιλίας και στήριξης μέσω επενδύσεων και όχι να απειλεί και να εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας και για το πού ανήκει η Ελλάδα.

Πηγή: www.kathimerini.gr 24.01.2015
Τσ. Νταλάρα: Επιμήκυνση του χρέους σας με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου