15 Ιανουαρίου 2015

Δημιουργώντας αβάσιμες προσδοκίες

Αβάσιμες προσδοκίες, που ενδεχομένως δημιουργούν ατυχείς ή και σκόπιμες διατυπώσεις στελεχών, κυρίως του κόμματος που βάσιμα πλέον διεκδικεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν δυσμενή αποτελέσματα και στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

Για παράδειγμα:

Αρχικά, η δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη, η οποία μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ανέφερε το βράδυ της Τρίτης ότι «έχουμε καταψηφίσει όλα τα μέτρα του μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων. Γιατί να πάρουμε τα 7.5 δισ. ευρώ;».

Στη συνέχεια, την Τετάρτη το μεσημέρι ο Ν. Παππάς σημείωσε στον ΒΗΜΑ Fm: «Για το 2015, έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός. Είναι σαφής. Θα αναθεωρηθεί, αλλά δεν μπορούμε αναδρομικά να δώσουμε πίσω τα λεφτά. Έχουμε πει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Έχουμε αποτιμήσει το ύψος και τον όγκο του φόρου αυτού στα 2 δισ. λιγότερα από τα 3,4 δισ. που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ. Έχουμε κοστολογήσει το πρόγραμμά μας». Και συμπλήρωσε: Αυτό θα γίνει αμέσως, προφανώς (σ.σ.: δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2015). Είναι σαφές αυτό, είναι στα πρώτα μέτρα μας και είναι δέσμευσή μας. Στην δεύτερη διαδοχική ερώτηση: «Δεν θα εισπραχθεί ο ΕΝΦΙΑ;», απάντησε: «Δεν μπορώ να προσθέσω τίποτε άλλο».

Τελικά, απαντώντας σε σχετικές διευκρινιστικές ερωτήσεις, στελέχη της Κουμουνδούρου σημείωναν ότι βεβαιωμένες οφειλές θα εισπραχθούν κανονικά και εν συνεχεία θα αντικαταστεθεί ο ΕΝΦΙΑ με τον νέο φόρο ακίνητης περιουσίας. Οι αρχικές όμως εντυπώσεις παραμένουν.

Έτσι το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων στο πρώτο δίμηνο του έτους αποτελεί πλέον μια πού πιθανή εξέλιξη.

afirimeno.com
Με στοιχεία από το www.tovima.gr 15.01.2015
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=667337

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου