19 Ιανουαρίου 2015

Handelsblatt: Τσίπρας, το φόβητρο του ευρώ;

από τη Deutsche Welle

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αφιερώνει σχεδόν τρεις ολόκληρες σελίδες στον Αλέξη Τσίπρα. Στο πρωτοσέλιδό της τον χαρακτηρίζει «φόβητρο του ευρώ» (Der Euro-Schreck) καθώς, όπως υποστηρίζει, «ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ξυπνάει και πάλι τον φόβο για διάλυση της ευρωζώνης, που πιστεύαμε ότι είχε ξεχαστεί. Εάν κερδίσει τις πρόωρες εκλογές την προσεχή Κυριακή, ο 40χρονος αριστερός (πολιτικός) θέλει να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις». 

Η συνέχεια του άρθρου υποδηλώνει ωστόσο το αντίθετο, καθώς, όπως σημειώνεται, «ακόμα και ο Τσίπρας ακολουθεί πλέον πιο ήπιους τόνους. Επιπλέον καταβάλλει προσπάθεια μέχρι υπερβολής να κερδίσει την εύνοια πολλών ευρωπαίων πολιτικών, οι οποίοι δεν τον θεωρούν πλέον φόβητρο του ευρώ».

Μετά από αυτή την εισαγωγή, η εφημερίδα θέτει το ερώτημα: «Ποιος είναι (η σε ελεύθερη μετάφραση: τι πρεσβεύει) αυτός ο άνδρας;» Την απάντηση επιχειρεί να δώσει δισέλιδο αφιέρωμα στις εσωτερικές σελίδες της εφημερίδας. Μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αλλάξει τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Έχει θυσιάσει τους πιο ριζοσπαστικούς στόχους του κόμματος στον υπέρτερο στόχο, την ανάληψη της εξουσίας. Πριν τις εκλογές του 2012 υποσχόταν να ακυρώσει πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές, να τερματίσει την πολιτική λιτότητας και απλώς να μην εξυπηρετήσει τα δάνεια που έχουν ήδη δοθεί. Αλλά και για την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ ή για την κρατικοποίηση των τραπεζών που ζητούσε τότε, πλέον δεν γίνεται λόγος».

Ποιες είναι όμως οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην ΕΕ; Το Handelsblatt σημειώνει ότι «η πιο σημαντική επαφή του Τσίπρα στις Βρυξέλλες είναι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης έχει ήδη προειδοποιήσει δημοσίως την ευρωζώνη να μην απομονώσει τον Τσίπρα και να μην αποφύγει τη συνομιλία μαζί του. Μέχρι στιγμής η Κομισιόν δεν έχει έρθει σε επαφή με τον Τσίπρα. Πηγές από το περιβάλλον του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρουν ότι θα περιμένουν κατ΄αρχήν τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αθήνα».

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1EMYH 

Σημείωση: Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου