31 Μαρτίου 2015

Με αντιπαραθέσεις η συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έντονο το στοιχείο μιας προσωπικής σύγκρουσης ανάμεσα στους Αλ. Τσίπρα και Α. Σαμαρά, μετατράπηκε η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. 

«Θα στηρίξετε την πολιτική του τερματισμού της λιτότητας ή θα συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των πιο ακραίων πολιτικών και των εμπνευστών του μνημονίου;» είπε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει σε εξίσου έντονο ύφος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Λέτε ότι ζητάτε στήριξη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά τη χρειάζεστε από το εσωτερικό του κόμματός σας. Μια σοβαρή συμφωνία εμείς θα τη στηρίξουμε και θα περάσει στη Βουλή ακόμα κι αν από το κόμμα σας κάποιοι την καταψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Α. Σαμαράς.

Έτσι, αντί για μια ενημερωτική συζήτηση σε συναινετικό κλίμα πάνω στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της 20ης Φεβρουαρίου και την την πορεία των διαπραγματεύσεων, είχαμε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα αντιπαράθεση και πάλι, με τον πρωθυπουργό να θυμίζει σε αρκετά σημεία ότι ασκεί καθήκοντα αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης! 

Ένταση δημιουργήθηκε όταν ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε τη φράση «εγώ είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής», για να ακούσει από την Πρόεδρο της Βουλής να του λέει ότι «διατυπώσεις σεξιστικές και ρατσιστικές μέσα σε αυτή την αίθουσα δεν θα ακουστούν ξανά» και τον κ. Σαμαρά να δίνει την απάντηση ότι «δεν θα δεχτώ λογοκρισία σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας».

Επίσης ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος σε πρόσφατα δημοσιεύματα, έκανε λόγο για «λαμπρό αριστερό ήθος» του κ. Κατρούγκαλου και η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε το λόγο στον υπουργό, λέγοντας ότι τον δικαιούται για να απαντήσει σε συκοφαντικές αναφορές. Ακολούθησε σφοδρή αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ισχυρίζονταν πως δεν δικαιούται να μιλήσει ο κ. Κατρούγκαλος. Η πρόεδρος της Βουλής επέμεινε, επικαλούμενη τον κανονισμό και τελικά οι βουλευτές της ΝΔ αποχώρησαν και ο κ. Κατρούγκαλος πήρε το λόγο.

Ορισμένα σημεία από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων:

«Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά άνευ όρων συνθηκολόγηση μην περιμένετε από εμάς. Το ξέρουν όλοι, κι αυτός είναι ο λόγος που δεχόμαστε ανηλεή πόλεμο» σχολίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο όποίος απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Και πρόσθεσε: «Θέλω να το ξεκαθαρίσω για να το συνειδητοποιήσουν οικονομικά συμφέροντα και πολιτικά κέντρα κυρίως στο εσωτερικό της χώρας, που δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι τέλειωσε το μνημόνιο και δεν θα έχουν ασυλία: Περνάμε σε μεταρρυθμίσεις που θα υπηρετούν τα συμφέροντα της πλειοψηφίας, για ένα αποτελεσματικό κράτος. Και θα το πετύχουμε, επειδή δεν έχουμε δεσμεύσεις και αντλούμε τη δύναμή μας από το λαό». «Το μνημόνιο δεν θα επιστρέψει ξανά», επισήμανε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ναρκοθετημένο περιβάλλον όταν ανέλαβε την εξουσία. Παράλληλα, απηύθυνε προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης το ερώτημα αν θα στηρίξουν αυτή την διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ή θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν, όπως είπε χαρακτηριστικά ως «φερέφωνα των εμπνευστών του μνημονίου». 

Την προθυμία του να στηρίξει μία σοβαρή συμφωνία της κυβέρνησης αλλά όχι άνευ όρων εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς. «Είμαι πρόθυμος να στηρίξω μία σοβαρή συμφωνία της κυβέρνησης. Εμείς θα σας στηρίξουμε αλλά δεν θα στηρίξουμε το οτιδήποτε. Εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Οτιδήποτε ωφελεί την Ελλάδα είμαστε υπέρ, οτιδήποτε είναι βλαβερό για την Ελλάδα είμαστε απέναντι» είπε. Παράλληλα
 ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι «Η κυβέρνηση και μνημόνιο υπέγραψε και αγγλικό δίκαιο και διαπραγματεύεται με την τρόικα. Η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί μεγάλο μέρος του email Χαρδούβελη». «Κύριε Τσίπρα υπογράψατε μνημόνιο, δίχως να πάρετε χρήματα. Η μη πληρωμή του ΔΝΤ είναι το τελευταίο βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση να αφήσει τα παραμύθια και να γυρίσει στην πραγματικότητα. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στην Ελλάδα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω». 

Στην πρώτη τοποθέτησή του μετά την αποφυλάκισή του ο υπόδικος αρχηγός της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος ανέφερε: «Αν όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η χώρα οδηγηθεί στα βράχια, το επέλεξε ο λαός με πλήρη ευθύνη. Κι αν δεν το είχε αντιληφθεί, φρόντισε να το πει η ΝΔ με την προεκλογική προπαγάνδα και τα σποτ της κινδυνολογίας ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και θα σταματήσει η καταβολή των μισθών. Άρα, ο λαός εν πλήρη γνώσει ανέλαβε την ευθύνη να ρίξει τη χώρα στα βράχια, όπως ισχυρίζονται ότι θα συμβεί».

«Το πραγματικό δίλημμα είναι σύγκρουση με τα συμφέροντα που θα κερδίσουν από την κρίση, σύγκρουση με το λόμπι της δραχμής ή ευρωπαϊκή πορεία», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή. Το λόμπι της δραχμής έχει θιασώτες ανάμεσα σε κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο κ. Θεοδωράκης και ζήτησε γενναίες αλλαγές αντί για μια καταστροφική έξοδο από το ευρώ. 

«Σας στηρίζουμε αφού επιτέλους συνειδητοποιήσετε πως υπάρχει μία εθνική στρατηγική, εφόσον αναλάβετε την ευθύνη σας χωρίς παιχνίδια, χωρίς αυταρέσκειες κι αλαζονεία χωρίς επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς και παλινωδίες χωρίς γραμμή τυφλής πρόσκρουσης ή διολίσθησης» ξεκαθάρισε προς την κυβερνητική πλευρά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι υπέγραψε ερήμην του λαού την παράταση, δεν την έφερε ποτέ στη Βουλή, τώρα θέτει εκβιαστικά διλήμματα, δεν διαπραγματεύεται ενώ ζητεί χειροκρότημα χωρίς να έχει ενημερώσει τα κόμματα και τον λαό για το τι διαπραγματεύεται και τι συμφωνία έκλεισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος, που μίλησε επειδή απουσιάζει στο εξωτερικό ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, αφού επέκρινε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ανέφερε ότι «Στηρίξαμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση Τσίπρα» 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, αφού προεκλογικά είχε κάνει σημαία την κατάργησή τους, αλλά αντίθετα προχώρησε σε νέα συμφωνία επέκτασης του υπάρχοντος μνημονίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον λαό, κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

afirimeno.com
Mε στοιχεία από www.kathimerini.gr και www.tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Μας έχουν συνηθίσει οι "ρήτορες" πολιτικοί μας να μιλάνε πολύ, να δίνουν παραστάσεις και τελικά να μη λένε τίποτα για την "ταμπακιέρα"! Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούν, είναι εκεί για να λύνουν προβλήματα και αυτοί δημηουργούν και άλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή