1 Σεπτεμβρίου 2016

Εναλλακτικές των χαμένων του διαγωνισμού για τις 4 τηλεοπτικές άδειες

Η επόμενη μέρα του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες επιφυλάσσει μια διαφορετική τηλεοπτική αγορά, με τους ιδιοκτήτες των σημερινών τηλεοπτικών σταθμών που δεν θα αδειοδοτηθούν να αναζητούν νέα πορεία, εξετάζοντας όλα τα δυνατά σενάρια. Ποιες είναι λοιπόν οι προοπτικές τους;

Πιθανότατα για κάποια από τα μη αδειοδοτημένα κανάλια η προοπτική να είναι το κλείσιμο και η πώληση του εξοπλισμού στους έχοντες άδεια για πρώτη φορά.

Μια άλλη προοπτική είναι να μετατραπούν σε θεματικά κανάλια ή σε περιφερειακούς σταθμούς (ειδικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη), σε τομείς ή τόπους με υψηλή τηλεθέαση. Θα αναμένουν τις εξελίξεις όσον αφορά τους σχετικούς διαγωνισμούς, προσπαθώντας να μείνουν ζωντανά εφόσον βεβαίως τους επιτραπεί να συνεχίσουν να εκπέμπουν και πέραν των επόμενων 90 ημερών που προβλέπει η διαδικασία του τωρινού διαγωνισμού.

Όμως, ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος αμφιβάλλει για το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν τελικά οι θεματικές άδειες. «Είναι πιο σημαντικό να μιλήσουμε για αδειοδότηση περιφερειακών σταθμών και να αφήσουμε τις θεματικές άδειες» είπε. «Η συζήτηση για τις θεματικές θα προκύψει μόνο αν αλλάξουν τα δεδομένα της αγοράς και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογεί την προκήρυξη θεματικών αδειών» συμπλήρωσε.

Ο σχεδιασμός αυτός της κυβέρνησης, να προχωρήσει στη χορήγηση των αδειών περιφερειακών σταθμών παραπέμποντας για το απώτερο μέλλον τις θεματικές, αναμένεται να αποτελέσει πεδίο νέας αντιπαράθεσης.

Μια άλλη προοπτική που θα μπορούσαν να έχουν είναι να μετατραπούν σε κανάλια τα οποία θα μεταδίδονται από τις δορυφορικές συνδρομητικές πλατφόρμες ΟΤΕ TV και Nova. Αυτό προϋποθέτει την ειδική άδεια από το ελληνικό ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) ή από κάποιο άλλο χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. της Κύπρου), καθώς και τη διατήρηση των δικαιωμάτων μετάδοσης περιεχομένου τρίτων.


Διαθέσιμη είναι και η τεχνολογία IPTV όπου συνδρομητικές πλατφόρμες μεταδίδονται μέσω του σταθερού internet. Ωστόσο, ακόμα στη χώρα μας οι ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο δεν επιτρέπουν την ευρεία χρήση αυτής της τεχνολογίας για τη μετάδοση τηλεοπτικού περιεχομένου.

Άλλο πιθανό σενάριο είναι και η μετατροπή τους σε Web TV (κανάλια που μεταδίδονται μόνον μέσω διαδικτύου), μια αγορά πάντως πολύ διαφορετική, για την οποία χρειάζονται κεφάλαια αν πρόκειται το εγχείρημα να καταστεί βιώσιμο.

Εξάλλου, την πρόθεσή του να διατηρήσει «ανοικτό» το Mega, υπό τη μορφή διαδικτυακού ή δορυφορικού παρόχου περιεχομένου με την ονομασία Βήμα ΤV, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Π. Ψυχάρης. «Μην έχετε ονειρώξεις. Το Mega δεν πρόκειται να κλείσει» είπε, αναφέροντας ότι θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη διαδικτυακή ή τη δορυφορική τεχνολογία

Το σήριαλ λοιπόν με τα τηλεοπτικά κανάλια μόλις ... ξεκίνησε!

Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr 
Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου.

1 σχόλιο:

  1. Λύση τύπου Μαρινόπουλου για το MEGA Σύμφωνα με το Βήμα τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί τα μέτρα και η πίεση των πιστωτικών ιδρυμάτων προς την Τηλέτυπος Α.Ε. που κατέχει τον τηλεοπτικό σταθμό Μega, προκειμένου να δημιουργήσουν προϋποθέσεις λύσης αντίστοιχης εκείνης που επιτεύχθηκε στην περίπτωση της πτώχευσης Μαρινόπουλου. Οι βασικοί μέτοχοι πιέζονται στην παρούσα φάση να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, σε καθεστώς δηλαδή προστασίας έναντι των πιστωτών, με σκοπό να διευκολυνθεί η αναζήτηση νέου επενδυτή. Το σενάριο που αξιολογούν οι Τράπεζες θέλει ως επενδυτή έναν από τους νέους καναλάρχες, που δεν έχουν κανάλι. Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή