5 Σεπτεμβρίου 2016

Κρουαζιέρα στους πάγους που λιώνουν

1.070 παμπλουτοι επιβάτες που επέβαιναν στο υπερπολυτελές κρουαζιερόπλοιο Crystal Serenity είχαν την ευκαιρία τις προηγούμενες μέρες σε ένα ξεχωριστό ταξίδι να γνωρίσουν τη μοναδική άγρια φύση της Αρκτικής.

Το λιώσιμο των πάγων, εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας που αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, έδωσε τη δυνατότητα στην εταιρεία Crystal Cruises να προετοιμάσει αυτό το ταξίδι που θα μπορούσε να καταστεί επικίνδυνο ανάμεσα από τους εναπομείναντες όγκους των θαλάσσιων πάγων, προκειμένου το πλοίο της να αναχωρήσει στις 16 Αυγούστου από τις ακτές της Αλάσκας στον Ειρηνικό για να δέσει στη Νέα Υόρκη μετά 32 ημέρες.

Το Crystal Serenity, εκμεταλλευόμενο την απώλεια των θαλάσσιων πάγων, συνοδευόμενο από ένα παγοθραυστικό και δύο ελικόπτερα, διέσχισε το άλλοτε αδιάβατο Βορειοδυτικό Πέρασμα, που είναι γνωστότερο ως Βερίγγειος πορθμός.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο επιβατηγό πλοίο που διέπλευσε αυτή τη θάλασσα από τότε που η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου άνοιξε για πρώτη φορά τον δρόμο για τη ναυσιπλοΐα, το 2007. Ένα πλοίο-μεγαθήριο με ύψος 13 καταστρωμάτων, μήκος 250 μέτρων, βάρος 68.870 τόνων και με πλήρωμα 655 μέλη.

Στην ιστοσελίδα της η Crystal Cruises αναφέρει γι’ αυτήν την κρουαζιέρα: «Σε έναν κόσμο μακριά από την ηλιόλουστη Μεσόγειο και τις λευκές αμμώδεις παραλίες της Καραϊβικής, οι κρουαζιέρες γύρω από τις πολικές περιοχές προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική περιπέτεια».

Καθένας από τους επιβάτες πλήρωσε 22.000 έως 120.000 δολάρια για το ταξίδι και υποχρεώθηκε να αγοράσει επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη 50.000 δολαρίων για την περίπτωση ανάγκης εκκένωσης του πλοίου. 

Αντιδράσεις όμως πυροδότησε η κρουαζιέρα στους πάγους που λιώνουν. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF ανέφερε ότι το Crystal Cruises θέτει σε κίνδυνο μια παρθένα περιοχή και το «σπίτι» απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, όπως οι πολικές αρκούδες και οι θαλάσσιοι ίπποι.

«Αυτό το ταξίδι συμβολίζει τον κίνδυνο της δραστηριοποίησης μεγάλης κλίμακας κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή της Αρκτικής. Η μοναδική άγρια φύση έχει ήδη πιεστεί από την αύξηση της θερμοκρασίας και την απώλεια των θαλάσσιων πάγων» ανέφερε εκπρόσωπος του WWF.

Πηγή: Στοιχεία από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου