19 Σεπτεμβρίου 2016

Ο σκοτεινός λαβύρινθος της Τράπεζας Αττικής

Τα περίεργα δάνεια, το πόρισμα της ΤτΕ, η σύγκρουση με Στουρνάρα

Σε θρίλερ, που κορυφώθηκε την περασμένη Πέμπτη με την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας στο γραφείο της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), παραπέμπει η πολιτικοοικονομική μάχη, που διεξάγεται μήνες τώρα, για την εξασφάλιση του ελέγχου της Attica Bank, αναφέρει η Καθημερινή σε σχετικό άρθρο.
Και συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

Η υπόθεση θα έχει συνέχεια, καθώς η ΤτΕ τις επόμενες ημέρες θα παραδώσει στις εισαγγελικές αρχές το πόρισμα ελέγχου της Attica, που διενήργησε από κοινού με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ενώ παρά την προσωρινή αναδιάρθρωση της διοίκησης της τράπεζας, δεν πρόκειται να άρει την απαγόρευση δανειοδοτήσεων, μέχρι να ορισθεί ο νέος μόνιμος CEO.

Στο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες της 
Καθημερινής, έχουν εντοπιστεί δάνεια ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν διατεθεί χωρίς να ληφθούν υπόψη τραπεζικά κριτήρια. Τα δάνεια αφορούν κυρίως κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και τη χρηματοδότηση πολλών έργων υποδομής (οδικά, λιμενικά κ.ά.), τα οποία κατά κανόνα δεν εξυπηρετούνται. Στις λίστες της ΤτΕ περιλαμβάνονται και χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε γνωστά επιχειρηματικά ονόματα, ενώ εντύπωση προκαλούν ασυνήθιστα υψηλές χρηματοδοτικές γραμμές (πιστωτικά όρια) που φέρονται να έχουν δοθεί σε συγκεκριμένους ομίλους.

Γεγονός αποτελεί ότι το τελευταίο διάστημα έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από κυβερνητικούς –και όχι μόνο– κύκλους, να μη θιγούν οι ισορροπίες στην τράπεζα σε επίπεδο διοίκησης, διαδικασία που κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Παραδοσιακά οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν εντελώς καταχρηστικά μέρος του τραπεζικού συστήματος ως εργαλείο εξυπηρέτησης φίλιων επιχειρηματικών δυνάμεων, συνδικαλιστών, κομματικών φίλων και εδραίωσης πελατειακών σχέσεων, μοιράζοντας «δανεικά και αγύριστα»...

Τα κόμματα πριν από την κρίση χρησιμοποίησαν κατά κόρον το τραπεζικό σύστημα ως εργαλείο πολιτικής, ασκώντας, άμεσα και έμμεσα, έλεγχο της ροής του χρήματος. Με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, η νέα κυβέρνηση επιδίωξε την ανάκτηση του ελέγχου των μεγάλων τραπεζών. Και μπορεί η κρίση να μην το επέτρεπε, αλλά η συγκυρία προσέφερε μια άλλου τύπου ευκαιρία: τα «κόκκινα» δάνεια και ό,τι συνεπάγονται: Αποπληρωμές, ρυθμίσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.

Ωστόσο, η προσπάθεια είχε άδοξο τέλος, καθώς η τραπεζική ενοποίηση μετέφερε τον εποπτικό έλεγχο στον SSM, δίχως την έγκριση του οποίου δεν μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα. Αργότερα, η «γενναία διαπραγμάτευση» του 2015 οδήγησε στον εκμηδενισμό τις αξίας των μετοχών του Δημοσίου, στην επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και εν τέλει η κυβέρνηση συμφώνησε και ψήφισε ένα νόμο με τον οποίο έχασε κάθε δυνατότητα παρέμβασης (στις 4 συστημικές τράπεζες). Ετσι έμεινε η Attica Bank, η οποία μάλιστα ως μη συστημική τράπεζα βρίσκεται στην εποπτεία της ΤτΕ και όχι του SSM. Πρόκειται για μια ταλαιπωρημένη τράπεζα που έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη «θυγατρική» του ΤΣΜΕΔΕ. Το ΤΣΜΕΔΕ έβαζε διαρκώς λεφτά στην τράπεζα, με αποτέλεσμα κάποιοι μηχανικοί να κάνουν τους τραπεζίτες και κάποιοι άλλοι τους επιχειρηματίες με τα λεφτά των ασφαλισμένων, αλλά με τραγικά άσχημα αποτελέσματα.

Στο τέλος Μαρτίου, η Attica Bank εμφάνιζε «κόκκινα» δάνεια 57%, όταν ο μέσος όρος των άλλων τραπεζών διαμορφωνόταν στο 45%, ενώ σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια της Attica φτάνουν το 60%. Μετά τον εποπτικό έλεγχο του SSM και της ΤτΕ, η Attica Bank βρέθηκε ένα βήμα από την τοποθέτηση επιτρόπου και την ενεργοποίηση των διαδικασιών εκκαθάρισης. Αυτό απετράπη έπειτα από συμφωνία του ΤΣΜΕΔΕ με την ΤτΕ, τον περασμένο Ιούλιο, για την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης με έμπειρα τραπεζικά στελέχη και τη συμμόρφωση με τις υποδείξεις των ελεγκτών. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Μάλιστα στις αρχές Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε –δίχως καν να ενημερώσει την ΤτΕ– την τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Σαπουντζόγλου στη θέση του προέδρου. Πηγές της ΤτΕ από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει έντονες αιτιάσεις για την καταλληλότητά τους, ενώ την περασμένη Δευτέρα οι εμπλεκόμενοι ενημερώθηκαν ότι αυτό το Δ.Σ. δεν μπορεί να εγκριθεί. Παράλληλα ορίστηκε συνεδρίαση της Διεύθυνσης Εποπτείας της ΤτΕ για την Πέμπτη 15/9. Παρά την αντίθετη γνώμη της ΤτΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, με τη στήριξη της κυβέρνησης, επέμεινε και μάλιστα διατυπώθηκαν εκτιμήσεις ότι η απόρριψη των δύο προσώπων θα προκαλούσε νέα σύγκρουση ΤτΕ - κυβέρνησης.

Ετσι, η έφοδος της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της συζύγου του διοικητή (
κ. Στουρνάρα), λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΤτΕ, μοιραία συνδέθηκε με τη στάση της κεντρικής τράπεζας στο ζήτημα της διοίκησης της Attica Bank. Μάλιστα, αργά το βράδυ η σύγκρουση κυβέρνησης - ΤτΕ κινδύνευσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς κυβερνητικές πηγές απέδωσαν την απόρριψη της διοίκησης της Attica σε κίνηση αντίδρασης του κ. Στουρνάρα στον έλεγχο της συζύγου του και ότι η απόφαση της ΤτΕ θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος! Αργότερα δε, μεταδόθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε στη σύγκληση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Ωστόσο, γρήγορα οι τόνοι έπεσαν, με παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ νωρίς το πρωί της Παρασκευής υπήρξε συμφωνία για την άρση του διοικητικού αδιεξόδου, με την επιλογή του κ. Πανταλάκη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του κ. Ρουμελιώτη για τη θέση του προέδρου.

Η ιστορία, ωστόσο, δείχνει να πηγαίνει ακόμα πιο μακριά, αν λάβει κανείς υπόψη του την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για περίεργες συμπτώσεις που δημιουργούν «σοβαρά ερωτήματα για υπόγειες διαδρομές μεταξύ κυβέρνησης και κύκλων της Δικαιοσύνης, που βλάπτουν τη Δημοκρατία και τους θεσμούς». Σημειώνονται, επίσης, η «προθυμία» με την οποία δημόσιοι οργανισμοί έσπευσαν –με ζημία τους– να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής, «οι συνεχείς παρασκηνιακές παρεμβάσεις συγκεκριμένου, μη αρμόδιου υπουργού» για τον έλεγχο της διοίκησης της τράπεζας, καθώς και η «έντονη» παρουσία, ως πελάτη της τράπεζας, του γνωστού ευνοούμενου εργολάβου και καναλάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καλογρίτσα. Μάλιστα, ο τελευταίος εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με εγγυητική της ταλαιπωρημένης Attica Bank...

Πηγή: www.kathimerini.gr 18.09.2016

1 σχόλιο:

  1. Tράπεζα Αττικής: Ο Πανταλάκης νέος διευθύνων σύμβουλος. Ένα σημαντικό βήμα για την εκτόνωση της κρίσης αποτελεί η εκλογή σήμερα του κ. Θόδωρου Πανταλάκη από το Δ.Σ της Attica Bank ως νέου Διευθύνοντος Συμβούλου. Παραμένει όμως άγνωστο αν η κρίση βαίνει προς οριστική εκτόνωση ή υπάρχει περίπτωση αναζωπύρωσης της. Εξαιρετικά κρίσιμη είναι η αυριανή Γενική Συνέλευση της Τράπεζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή