9 Σεπτεμβρίου 2016

Τι μας είπε και τι όχι ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες το βράδυ στον ΣΚΑΙ και στον Αλέξη Παπαχελά επέμεινε στο αίτημά του για πρόωρες εκλογές, υποσχόμενος ότι θα βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση και συγκεκριμένα ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, ότι θα μειώσει το κόστος του δημόσιου τομέα χωρίς να προβεί σε απολύσεις, ότι θα καταργήσει το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς επίσης ότι θα διεκδικήσει τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ. Απέφυγε πάντως να πάρει σαφή θέση στο θέμα Γεωργίου – ΕΛΣΤΑΤ.
 
Πιο συγκεκριμένα:

Αναφερόμενος, στις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης… Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός... Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν; Έχω στείλει μια επιστολή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητώ να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος Υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται»
Δεν μας ξεκαθάρισε όμως ο κ. Μητσοτάκης τι προτίθεται ο ίδιος να κάνει πάνω στο θέμα όταν και εαν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία». Απαντώντας σε ερωτήσεις για την απόφασή του να ζητήσει πρόωρες εκλογές ο πρόεδρος της ΝΔ, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. .. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Και είπα τον Απρίλιο, όταν ζήτησα, για πρώτη φορά εκλογές, ότι το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης… Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ… Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης Κυβέρνησης...».
Κάπως έτσι υπεραμύνθηκε ο κ. Μητσοτάκης της εσφαλμένης τακτικής του να ζητήσει πρόωρες εκλογές όταν ακόμα η λαϊκή εντολή ήταν νωπή. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και, ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είπε συγκεκριμένα: «Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. Θα δεσμευτώ, όμως, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών». Εξίσου κατηγορηματικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων. Δεσμεύομαι είπε, «ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο».Στο ερώτημα όμως πώς θα επιτύχει τη μείωση, δεδομένου ότι ο φόρος συμβάλλει σημαντικά στα δημόσια έσοδα, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε γενικά, χωρις εξειδίκευση και στοιχεία, σε εξοικονόμηση πόρων κάτι που «σημαίνει καλύτερη τήρηση των προϋπολογισμών, αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εξορθολογισμός στις δαπάνες στην υγεία και στην παιδεία» όπως είπε. Έτσι όμως δεν πείθεις. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος είπε: «Δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος. Δημόσια αγαθά, δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια, Παιδεία και Υγεία είναι τρεις τομείς δημόσιας πολιτικής στους οποίους η Κυβέρνησης έχει αποτύχει οικτρά, οικτρά, και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να μπορούμε να μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις… Θα πω αυτά τα οποία μπορώ να κάνω. Και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας. Καταλαβαίνω την καχυποψία, την καταλαβαίνω απόλυτα και κάνω το καλύτερο που μπορώ...». 
Καταλαβαίνει λοιπόν την καχυποψία και την καταλαβαίνει απόλυτα, καθόσον δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει όσα είπε. Και ξέρει ότι οι τυχόν καλές προθέσεις δεν επαρκούν πλέον. 

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της Κυβέρνησης που θα συγκροτήσει, ο πρόεδρος της ΝΔ: «Θα είναι μια Κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην Κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική… Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις...». «Θα χρειαστούμεμια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι...». 
Απλά είπε κάτι που όλοι οι επιδοξοι κυβερνήτες συνηθίζουν να λένε... 

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος». Και εξήγησε ότι θα επιδιώξει τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% από το 2018. Δεσμεύτηκε δε ότι οι πόροι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου θα διατεθούν για μείωση των φόρων και στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων. 
Καλά όλα αυτά, αλλά μήπως πρόκειται για ευσεβείς πόθους και μόνο; που όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης; 

Για το θέμα ΕΛΣΤΑΤ-Γεωργίου απέφυγε να μπει στην ουσία της υπόθεσης, λέγοντας πως «δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα που αφορούν στη δικαιοσύνη». «Δεν έχει σημασία τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το ζήτημα είναι το πώς θα βγούμε από το μνημόνιο» είπε. Ουσιαστικά στήριξε την διακυβέρνηση Καραμανλή και δεν δίστασε να μετακυλήσει τις ευθύνες αποκλειστικά στον Γ. Παπανδρέου! «Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα μας είπε ότι ‘’λεφτά υπάρχουν’’ και, 7 μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο το οποίο αμφιβάλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε» είπε. 
Απέφυγε έτσι να αναγνωρίσει και να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στο κόμμα του σχετικά με τη μεγέθυνση του χρέους και τη διόγκωση των ελλειμμάτων. Όμως έτσι δεν προχωράμε. Απλά επαναλαμβάνουμε τους μύθους.
 
Πηγές: Με στοιχεία από skai.gr και nd.gr. Τα σχόλια είναι δικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου