10 Σεπτεμβρίου 2016

Süddeutsche Zeitung: Μόνος ο ευρωπαϊκός νότος

Ο γερμανός τύπος προχωρά σε αποτίμηση της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών στην Αθήνα και καταλήγει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ότι στο νότο απουσιάζουν οι δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν να συνδιαμορφώσουν την Ευρώπη του αύριο.

Ειδικότερα, η Süddeutsche Zeitung:

Οι ρίζες της Ευρώπης βρίσκονται στο νότο, στην Ελλάδα και την Ιταλία, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με αφορμή τη Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών στην Αθήνα με τίτλο «Μόνος ο ευρωπαϊκός νότος». Και η εφημερίδα του Μονάχου συνεχίζει: «Σήμερα όμως οι ρίζες αυτές είναι γυμνές. Η διαφθορά, η ανεργία, οι παραπαίουσες οικονομίες και το συναίσθημα στη νεολαία ότι δεν έχει προοπτική, διαλύει ότι απέμεινε από τον ενθουσιασμό για την Ευρώπη. Η πεποίθηση ότι ο πλούσιος βορράς έχει εγκαταλείψει τον νότο στην τύχη του ενισχύει τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Ένα μέρος του ευρωπαϊκού βορά, η Μ. Βρετανία έχει χαθεί ήδη για την ΕΕ. Δεν θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τον νότο.

Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει ένας συντονισμός των μεσογειακών χωρών έτσι ώστε να παρουσιάσουν καλύτερα τα προβλήματά τους σε Βρυξέλλες και Βερολίνο απαιτώντας λύσεις. Ενδεχομένως να μπορούσαν να προτείνουν ότι θα καταβάλλουν προσπάθειες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας αλλά και ότι θα ενδυναμώσουν την οικονομία και την αγορά εργασίας τους. Και ως αντάλλαγμα να ζητήσουν περιθώρια στην εξυπηρέτηση χρεών, τον νέο δανεισμό, αλλά και νέες επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών όμως έδειξε ότι οι κυβερνήσεις του νότου ασχολούνται κυρίως με τον εαυτό τους. Ο Φρανσουά Ολάντ αγωνίζεται για την επανεκλογή του, ο Ματέο Ρέντσι για την συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι δεν έκανε καν το ταξίδι στην Αθήνα. Ο νότος παραμένει για τους βορειοευρωπαίους ένας τόπος νοσταλγίας με μεγάλα προβλήματα, χωρίς τις απαραίτητες δημιουργικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνδιαμορφώσουν την Ευρώπη του αύριο.

Πηγή: http://dw.com/p/1JzbC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου