1 Οκτωβρίου 2018

Ημέρα των Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου

Για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γιρτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου η «Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων». Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990. Σκοπός του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση για ζητήματα που αφορούν την τρίτη ηλικία, αλλά και για εκτιμηθεί η συμβολή της στην κοινωνία.

Σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή ημέρα, η Ελληνική Γεροντολογική και Γηριατρική Εταιρεία (ΕΓΓΕ) προειδοποιεί πως "τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτες για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης είναι δυσοίωνα και αρκετά ανησυχητικά". "Τα συστηματικά χαμηλά ποσοστά γεννήσεων και το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής μετασχηματίζουν τη σύνθεση της ηλικιακής πυραμίδας στην ΕΕ-28. Η σημαντικότερη αλλαγή θα είναι ίσως η μεγάλη μετάβαση προς έναν κατά πολύ γηραιότερο πληθυσμό, κάτι που είναι ήδη εμφανές σε αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε. Η υπογεννητικότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας" προσθέτει. 

Στους παππούδες και τις γιαγιάδες αφιερώνει η Google το σημερινό της Doodle

Με βάση τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών για την προοπτική εξέλιξης του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2010 μέχρι το 2050, προβλέπεται αύξηση 188% για τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και 351% για τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. 

Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4%) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2%. Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2030 θα είναι περίπου το 30% του πληθυσμού ενώ το 2050 θα πλησιάσουν το 1/3 του πληθυσμού!

Αυτή η δημογραφική γήρανση -κοινή σε όλες τις δυτικού τύπου χώρες- προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, κ.ά. που θα προσλάβουν εκρηκτικές διαστάσεις στις προσεχείς δεκαετίες.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, Α. Ε. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, "συνέπεια της βαθμιαίας γήρανσης του πληθυσμού είναι η αύξηση των ποσοστών των νόσων φθοράς όπως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, η χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, η καχεξία, η άνοια και άλλες διαταραχές της μνήμης, η οστεοπόρωση και βέβαια η μεγάλη μάστιγα του καρκίνου".

Σε παγκόσμια κλίμακα ο θεματικός άξονας για το 2018 είναι «Γιορτάζοντας τους Παλαιότερους Πρωταθλητές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ενώ οι ευρύτεροι στόχοι για το 2018, όπως αναφέρει η 
ΕΓΓΕ, είναι:
  • Να προωθήσουμε τα δικαιώματα των ηλικιωμένων όπως αυτά κατοχυρώνονται στη Διακήρυξη και να τα εφαρμόσουμε στην καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων ατόμων.
  • Να αυξήσουμε την προβολή των ηλικιωμένων ως συμμετέχοντα μέλη της κοινωνίας με τη δέσμευση για την βελτίωση της απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλούς τομείς της ζωής και όχι μόνο εκείνους που τους επηρεάζουν άμεσα.
  • Να αντανακλούν την πρόοδο και τις προκλήσεις όσον αφορά στη διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών από τους ηλικιωμένους και
  • Να κινητοποιήσουμε το ευρύ κοινό σε όλο τον κόσμο και κάθε άτομο ξεχωριστά για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλα τα στάδια της ζωής.
Πηγή: Με στοιχεία από gerontology.gr 

Σχετική ανάρτηση (και ένα ανέκδοτο):
Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου (0
1.10.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου