1 Οκτωβρίου 2018

Νόμπελ Ιατρικής στους Τζέιμς Π. Αλισον και Τασούκου Χόνζο

Δύο εξειδικευμένοι επιστήμονες στην Ανοσολογία, ο Αμερικανός Τζέιμς Π. Άλισον και ο Ιάπωνας Τασούκου Χόνζο βραβεύονται με το Νόμπελ Ιατρικής 2018 για τις έρευνές τους στον τομέα της ανοσοθεραπείας που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου. 

«Ενισχύοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα οι δύο επιστήμονες που βραβεύονται με τον Νόμπελ φέτος θέσπισαν μία νέα αρχή στην αντιμετώπιση του καρκίνου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής του Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

«Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την πολύτιμη αυτή διάκριση», έγραψε στην ηλεκτρονική σελίδα του Αντικαρκινικού Κέντρου MD Andreson του Πανεπιστημίου του Τέξας, όπου είναι καθηγητής ο Τζέιμς Π. Άλισον.

«Θα συνεχίσω την έρευνά μου ώστε η ανοσοθεραπεία να σώσει περισσότερους ασθενείς από ποτέ», δήλωσε από την πλευρά του ο Δρ Χόνζο.

Εν αντιθέσει με τις παραδοσιακές αντικαρκινικές θεραπείες που στοχεύουν απευθείας τα καρκινικά κύτταρα, οι Άλισον και Χόνζο βρήκαν τρόπο πως να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να αντιμετωπίσει τον καρκίνο ταχύτερα.

Η ανακάλυψή τους οδήγησε σε θεραπείες στόχευσης πρωτεϊνών που παράγουν κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και δρουν ως «φρένο» στις φυσικές άμυνες του σώματος να εξοντώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Το 1995 ο Δρ Άλισον ήταν αυτός που αναγνώρισε το συνδετικό μόριο CTLA-4 ως έναν υποδοχέα-αναστολέα των Τ-κυττάρων. Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι τύπος λευκών αιμοκυττάρων που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη φυσική ανοσία του οργανισμού έναντι των ασθενειών. 
Η ανακάλυψη του CTLA-4 οδήγησε μετέπειτα στην ανάπτυξη ενός μονοκλωνικού αντισώματος που εγκρίθηκε για τη θεραπεία του μελανώματος. «Ο Άλισον αναγνώρισε την δυναμική της αξιοποίησης του ίδιους μας του ανοσοποιητικού στη μάχη κατά του καρκίνου», αναφέρει το σκεπτικό της Επιτροπής.

Περίπου την ίδια εποχή ο Δρ Χόνζο, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, ανακάλυψε την πρωτεΐνη PD-1 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και τελικά συνειδητοποίησε ότι επίσης λειτουργούσε ως «φρένο», αλλά λειτουργούσε εντελώς διαφορετικά. Αντισώματα κατά του PD-1 έχουν ήδη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές στο πλαίσιο αντικαρκινικών θεραπειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο επιστήμονες είχαν λάβει από κοινού το 2014 το Βραβείο Tang, την λεγόμενη ασιατική εκδοχή του Νόμπελ.

Η επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ θα ανακοινώσει αύριο το βραβείο της Φυσικής, την Τετάρτη της Χημείας και την Πέμπτη της Οικονομίας.

Πηγή: in.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου