1 Οκτωβρίου 2017

Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων η 1η Οκτωβρίου

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία», γιρτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας), η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας. 

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί. 


Την Ημέρα των Ηλικιωμένων τιμά σήμερα και η Google αφιερώνοντας το doodle της ημέρας στους παππούδες και τις γιαγιάδες.

Να σημειωθεί πάντως ότι ο ρόλος των ηλικιωμένων προβλέπεται να γίνει ακόμη πιο σημαντικός τις επόμενες δεκαετίες, ειδικά στην χώρα μας για λόγους τόσο υπογεννητικότητας των νέων ζευγαριών όσο και της σύγχρονης μετανάστευσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που παρτηρείται κυρίως στις νεώτερες ηλικίες. 

Και ένα ανεκδοτο 
που αναφέρεται σε ένα από τα πολλά προβλήματα της Τρίτης Ηλικίας: 

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων επισκέπτεται το γιατρό και μεταξύ των άλλων του παραπονούνται ότι ξεχνάνε πλέον αρκετά πράγματα.

Ο γιατρός τους καθησυχάζει λέγοντας ότι αυτό είναι φυσιολογικό για την ηλικία τους, και τους προτείνει να αρχίσουν να γράφουν οτιδήποτε έχουν να κάνουν. Αυτό θα τους βοηθήσει να θυμούνται, τους λέει.

Αργότερα, αφού έχουν επιστρέψει στο σπίτι και βλέπουν μαζί στο σαλόνι τηλεόραση, ο παππούς αρχίζει να πεινάει, σηκώνεται από την πολυθρόνα του και πηγαίνει στην κουζίνα:
- «Θέλεις τίποτα; Είμαι στην κουζίνα», φωνάζει στη γυναίκα του.
- «Ναι, μπορείς να μου φέρεις ένα μπολ με παγωτό;»
- «Βεβαίως και μπορώ».
- «Δεν νομίζεις ότι πρέπει να το γράψεις, μην το ξεχάσεις, όπως μας είπε ο γιατρός;» του φωνάζει η γιαγιά.
- «Όχι, είναι απλό, μπορώ να το θυμάμαι», απαντά εκείνος.
- «Θα ήθελα και μερικές φράουλες πάνω στο παγωτό, αλλά θα ήταν καλύτερα να το γράψεις».
- «Όχι, τα θυμάμαι, θέλεις ένα παγωτό με φράουλες», λέει ο παππούς.
- «Ναι, αλλά θέλω ακόμη και δυο μπισκοτάκια στο παγωτό, αλλά καλύτερα να τα γράψεις»
- «Όχι, σου είπα τα θυμάμαι, θέλεις παγωτό με φράουλες και μπισκότα, θα τα έχεις σε λίγο».

Ύστερα από αρκετή ώρα στην κουζίνα, επιστρέφει ο παππούς στο σαλόνι, πλησιάζει τη γυναίκα του και της προσφέρει ένα πιάτο με ...μπέικον και αυγά!

Εκείνη, κοιτάζει για λίγο το πιάτο και του λέει:

- Μα που είναι το ...τοστ που σου ζήτησα; 

afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου