11 Νοεμβρίου 2018

Πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια

(upd) Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους και καταστρέψει χιλιάδες σπίτια στην Καλιφόρνια, χωρίς ωστόσο πολλές ελπίδες να θέσουν σύντομα υπό έλεγχο τις φλόγες λόγω των επίμονων σφοδρών ανέμων που συνδυάζονται με την ξηρασία.

Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στις δύο άκρες της Πολιτείας: με την «Camp Fire» στην κομητεία Μπατ (βόρεια), όπου μαίνεται η μεγαλύτερη εστία που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23 ανθρώπους, και με την «Woolsey Fire» γύρω από το Λος Άντζελες και το Μαλιμπού (νότια), όπου δύο πτώματα βρέθηκαν μέσα σ' ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν σε ιδιωτικό δρόμο. 

Νωρίτερα γράφαμε: Στους 23 ανέρχεται μέχρι τώρα ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στις φονικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας, μετά τον εντοπισμό 14 ακόμη πτωμάτων από τις διασωστικές δυνάμεις, δήλωσε ο τοπικός σερίφης. 

«Σήμερα, 14 περισσότερα πτώματα εντοπίστηκαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 23», δήλωσε ο σερίφης Κόρι Χόνεα σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή η πυρκαγιά είναι το χειρότερο σενάριο. Ένα σενάριο το οποίο φοβόμασταν εδώ και καιρό ότι θα συμβεί» δήλωσε. «Δυστυχώς, δεν τα κατάφεραν όλοι» συμπλήρωσε. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Καλιφόρνιας δίνουν μάχη με τις φλόγες σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις τεράστιες πυρκαγιές που καίνε ανεξέλεγκτα και έχουν μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες σπίτια. 


Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους σε μια μεγάλη περιοχή κοντά στην πρωτεύουσα της πολιτείας, το Σακραμέντο, και στο θέρετρο του Μαλιμπού (Malibu) όπου διαμένουν πολλές διασημότητες, στη νότια Καλιφόρνια. 

Από την Πέμπτη το πρωί, περισσότερα από 6.700 κτίρια, η πλειονότητα των οποίων κατοικίες, καταστράφηκαν από την πυρκαγιά «Camp Fire», την πλέον καταστροφική στην ιστορία της Καλιφόρνιας. Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτη περισσότερα από 400.000 στρέμματα και μόλις το 20% της φωτιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας. Μέχρι στιγμής οι σοροί δεν έχουν αναγνωριστεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αγνοούνται τουλάχιστον 110 άνθρωποι.



Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε πως η κακή διαχείριση των δασών ευθύνεται για τις πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται ανεξέλεγκτα στην Καλιφόρνια.

Donald J. Trump‏ @realDonaldTrump
There is no reason for these massive, deadly and costly forest fires in California except that forest management is so poor. Billions of dollars are given each year, with so many lives lost, all because of gross mismanagement of the forests. Remedy now, or no more Fed payments!
 

«Τίποτε άλλο δεν ευθύνεται γι'αυτές τις τεράστιες, φονικές και πολυδάπανες δασικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια πέραν της τόσο κακής διαχειρισης των δασών», σημείωσε ο πρόεδρος στο μήνυμά του στο Twitter. «Τόσα δισεκατομμύρια δολάρια να δίνονται ετησίως και να χάνονται τόσο πολλές ζωές, όλες εξαιτίας της τεράστιας κακοδιαχείρισης των δασών. Θεραπεία τώρα, ή σταματούν οι πληρωμές της Fed!», πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, twitter.com

2 σχόλια:

  1. Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: Στους 63 οι νεκροί – 600 αγνοούμενοι. Αυξάνεται σε 63 ο απολογισμός των νεκρών της πυρκαγιάς που οι αρχές αποκαλούν Camp Fire, όπως ανακοίνωσε χθες ο σερίφης της Κομητείας Μπιούτ, ο Κόρι Χόνι. Ο σερίφης πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θεωρούνται αγνοούμενοι ανέρχεται πλέον σε 600 και πλέον. kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στους 87 αυξήθηκαν οι νεκροί από τις φωτιές στην Καλιφόρνια. Ο απολογισμός από την πυρκαγιά Camp Fire, την πιο φονική στην ιστορία της Καλιφόρνιας αυξήθηκε σε 87 νεκρούς μετά τον εντοπισμό τεσσάρων νέων πτωμάτων, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 475 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι. Από την πλευρά τους, οι πυροσβέστες της Καλιφόρνιας (Cal Fire) διευκρίνισαν ότι η δασική φωτιά που ξέσπασε στις 8 Νοεμβρίου βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο κατά 98%. ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή