17 Δεκεμβρίου 2017

Youthquake: Η λέξη της χρονιάς για το Λεξικό της Οξφόρδης

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική της γενιάς του μιλένιουμ, το λεξικό της Οξφόρφης ανακοίνωσε ότι η λέξη της χρονιάς για το 2017 είναι ο όρος «youthquake».

Οι λεξικογράφοι του διάσημου λεξικού διαπίστωσαν ότι η χρήση της συγκεκριμένης λέξης (youth = νεολαία/quake = σεισμός) πενταπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 2016 και 2017.

Ο ορισμός της λέξης είναι «οι σημαντικές, πολιτισμικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που πυροδοτούν οι δράσεις και η επιρροή των νέων ανθρώπων».

Η λέξη πλάστηκε για πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια από την τότε εκδότρια της Vogue, Diana Vreeland, και έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει φαινόμενα όπως η αυξανόμενη υποστήριξη των νέων στο κόμμα των Εργατικών ή η ανάδειξη νεαρών ηγετών στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού που εκδίδει το Λεξικό της Οξφόρδης Casper Grathwohl δήλωσε ότι ο όρος δε έχει ακόμη εξαπλωθεί για τα καλά στις ΗΠΑ, αλλά η δυναμική του στη Βρετανία, δείχνει ότι πρόκειται μία λέξη που ήδη ταξιδεύει...

Το Youthquake επικράτησε έτσι του πολύ διαδεδομένου νεολογισμού «Broflake» καθώς και του όρου «Kompromat».

To Broflake, σημαίνει τον συντηρητικό ή κάπως συμβατικό άνθρωπο που είναι ευερέθιστος ή προσβάλλεται εύκολα από προοδευτικές συμπεριφορές και απόψεις.

Όσο για το Kompromat, αποτελεί μια ανασύνθεση, επί το συντομότερον, της ρωσικής λέξης komprometiruyushchiy. Σημαίνει δε το υλικό ή τις πληροφορίες που συλλέγονται προκειμένου να αποτελέσουν μέσο εκβιασμού.

Πέρυσι, η λέξη της χρονιάς από το ίδιο λεξικό ήταν το post truth*

Πηγή: kathimerini.gr

*Σχετική ανάρτηση: Στην «μετα-αλήθεια» (post-truth) εποχή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου