4 Ιουλίου 2019

Οι πιο φιλικές πόλεις για ποδήλατο

Σε μια εποχή που η μετακίνηση στην πόλη εμπλουτίζεται με νέα μέσα, όπως για παράδειγμα τα ηλεκτρικά πατίνια, πολλές – κυρίως ευρωπαϊκές – συνεχίζουν να επενδύουν σε υποδομές που διευκολύνουν τη χρήση ποδηλάτου στον αστικό ιστό.

Σύμφωνα με το Copenhagenize Index και όπως αναφέρει ο ιστότοπος Wired, η πιο φιλική πόλη απέναντι στους ποδηλάτες είναι η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Βάσει των στοιχείων που επικαλείται ο ιστότοπος, 62% των κατοίκων της πόλης χρησιμοποιούν το ποδήλατο για να πάνε στη δουλεία ή στο σχολείο, καλύπτοντας αθροιστικά ημερησίων 1,5 εκατ. χιλιόμετρα. Τέσσερις γέφυρες για ποδηλάτες έχουν ήδη κατασκευαστεί ή βρίσκονται υπό κατασκευή στην πόλη, ενώ υπάρχουν 167 χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων.

Την Κοπεγχάγη, 
σύμφωνα με το Copenhagenize Index, ακολουθούν δύο πόλεις της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ (2) και η Ουτρέχτη (3), ενώ στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται δύο ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις, το Άντβερπ του Βελγίου (4) και το Στρασβούργο της Γαλλίας (5).

Ακολουθούν και συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα πέντε ακόμη ευρωπαϊκές πόλεις
το Μπορντό της Γαλλίας (6),
το Όσλο, η πρωτεύουσα της Νορβηγίας (7),
το Παρίσι, 
η πρωτεύουσα της Γαλλίας (8),
η Βιέννη, 
η πρωτεύουσα της Αυστρίας (9) και
το Ελσίνκι,
 η πρωτεύουσα της Φινλανδίας (10).

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει και από τα παραπάνω στοιχεία, η χρήση ποδηλάτου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας. Αντιθετα, στην Ελλάδα, όπως και στις μεσογειακές χώρες γενικότερα, η χρήση ποδηλάτου είναι πιο περιορισμένη. 


Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου