7 Ιουλίου 2019

Boυλευτικές εκλογές 2019: Νίκη με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας

(upd) Στις 8,2 ποσοστίαιες μονάδες διαμορφώνεται το προβάδισμα της Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα στο 90% της επικράτειας. Συγκεκριμένα, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Ποσοστά κομμάτων και αντιστοιχες έδρες:

Ν.Δ.: ποσοστό 39,79%, έδρες 158
ΣΥΡΙΖΑ: ποσοστό 31,55%, έδρες 86
Κίνημα Αλλαγής: ποσοστό 7,98%, έδρες 22
ΚΚΕ: ποσοστό 5,34%έδρες 15
Ελληνική Λύση: ποσοστό 3,74%έδρες 10
MέΡΑ25: 3,47%ποσοστό έδρες 9
Χρυσή Αυγή: ποσοστό 2,95%έδρες 0

Μητσοτάκης: Εχω επίγνωση της ιστορικής ευθύνης 
«Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση, έχοντας επίγνωση της εθνικής ευθύνης. Και στέκομαι με σεμνότητα και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του δηλώσεις από την Πειραιώς και πρόσθεσε: «Απόψε μίλησε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Η ετυμηγορία του είναι ξεκάθαρη. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Θέλει ανάπτυξη, δουλειές, ασφάλεια και να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή όπως της αξίζει. Θα είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».
Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ζήτησα ισχυρή εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Μου την προσφέρατε γενναιόδωρα. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες σας»... «Η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά. Το κύρος της Δημοκρατίας και των Θεσμών θα αποκατασταθεί. Έχω δεσμευτεί για λιγότερους φόρους, πολλές επενδύσεις, ανάπτυξη, αποτελεσματικό κράτος. Η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία επιστρέφουν στη χώρα».

Αλέξης Τσίπρας: Το αποτέλεσμα δεν ήταν στρατηγική ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ 
«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους και η λαικη ετυμηγορία είναι πολύτως σεβαστή», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο στον απόηχο των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών. «Το αποτέλεσμα ωστόσο μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε. «Επικοινώνησα με τον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρώ», ανέφερε, προσθέτοντας, ότι «η εναλλαγή των κυβερνήσεων αποτελέι την πεμπτουσία της Δημοκρατίας».
«Ευχομαι και ελπίζω η επάνοδος της ΝΔ να μην γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων», τόνισε. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρός για να αγωνιστεί και να το αποτρέψει» ανέφερε μεταξύ άλων ο κ. Τσίπρας.


Διονύσης Σαββόπουλος: «Οι Ελληνες ψήφισαν νέο καπετάνιο που να διαβάζει τον χάρτη, όχι το φλυτζανάκι του καφέ»!
«Αυτές οι εκλογές έχουν δύο ευχάριστα. Το ένα είναι ότι μόνο ένα κόμμα έχασε,η Χρυσή Αυγή. Το δεύτερο ευχάριστο είναι ότι υπάρχει αυτοδυναμία», είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος αποτιμώντας στον ΣΚΑΪ το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ εξηγώντας τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Υπήρξε λόγος διχαστικός. Και "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά", και "γερμανοτσολιάδες". Μια τέτοια συμπεριφορά, εκτός ορίων, πήγε το λαό μας πολύ πίσω πίσω. Και ο ελληνικός λαός διάλεξε έναν νέο άνδρα που δεν λέει πράγματα πάνω από το κεφάλι του. Νομίζω ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωριμάσει από αυτή την ήττα. Ηταν μία ψήφος ανάγκης. Οτι η Ελλάδα χρειάζεται νέο καπετάνιο που να ξέρει να διαβάζει τον χάρτη, όχι το φλυτζανάκι του καφέ», είπε μεταξύ άλλων.


Νωρίτερα, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του κοινού exit poll των τηλεοπτικών σταθμών, το οποίο αυτή την φορά δεν ήταν τόσο εύστοχο όπως εκείνο των ευρωεκλογών, γράφαμε:

Νίκη με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και με σημαντική διαφορά (γύρω στις 11,5 ποσοστιαίες μονάδες), δείχνει το τελικό κοινό exit poll (όπως και το προηγούμενο στο 80%) των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με αυτό τα ποσοστά των κομμάτων αλλα και οι έδρες που λαμβάνουν τα κόμματα διαμορφώνονται ως εξής:


ΝΔ : ποσοστό 38,5-41,5%, έδρες 
155-167
ΣΥΡΙΖΑ : 
ποσοστό 27-30%, έδρες 77-82
ΚΙΝΑΛ : 
ποσοστό 6,5-8%, έδρες 19-22
ΚΚΕ : 
ποσοστό 5-6%, έδρες 16-19
ΜεΡΑ25 : 
ποσοστό 3-4%, έδρες 8-14
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ : 
ποσοστό 2,8-3,8%, έδρες 0 ή 8-13
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ : 
ποσοστό 2,8-3,5%, έδρες 0 ή 8-13
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 
ποσοστό 1-2%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 
ποσοστό 1-2%
ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 
ποσοστό 3,2-5,2% 

Εξάρχεια: Κουκουλοφόροι έκλεψαν κάλπες από εκλογικά τμήματα.
Ενταση σημειώθηκε σε δύο εκλογικά τμήματα Αθήνας, στην περιοχή των Εξαρχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οκτώ άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισέβαλαν στο 33ο εκλογικό τμήμα της Α' Αθήνας στην οδό Κωλέττη και έκλεψαν κάλπη, ενώ διέφυγαν πετώντας καπνογόνα στους αστυνομικούς. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε και σε δεύτερο τμήμα, στην οδό Αραχώβης.  Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μια εκ των δύο καλπών πυρπολήθηκε στην πλατεία των Εξαρχείων. 


Πηγές: kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου