11 Ιουλίου 2019

Χρ. Ζερεφός: Καθοριστικής σημασίας η ενημέρωση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

«Σε παγκόσμια κλίμακα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνουν τόσο σε συχνότητα, όσο και σε ένταση. Το κόστος των ακραίων φαινομένων έχει επίσης αυξηθεί από 10 δισεκατομμύρια δολάρια τη δεκαετία του 1950 στα 1000 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα» αναφέρει σε άρθρο του στην Καθημερινή ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός.

«Ευτυχώς, ο αριθμός των θυμάτων έχει παγκόσμια μειωθεί. Αυτό οφείλεται στα μέτρα πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού. Η αύξηση της συχνότητας ακραίων καταστάσεων αναμένεται να συνεχίσει αυξανόμενη στις προσεχείς δεκαετίες. Στη χώρα μας επίσης έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα συνέβαιναν κατά μέσον όρο 2 καύσωνες ανά τριακονταετία, τώρα η συχνότητα αυτή είναι 15 καύσωνες ανά τριακονταετία» προσθέτει. 


Τονίζει ότι η ενημέρωση είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία των ανθρώπων και της περιουσίας τους. «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, η καλύτερη ενημέρωση και οι υποδομές προσαρμογής στα ακραία φαινόμενα πρέπει να τύχουν της άμεσης προτεραιότητας όλων των κυβερνήσεων όλων των χωρών»

Στη Χαλκιδική 7 νεκροί από τη χθεσινή φονική κακοκαιρία

«Η αστάθεια του καιρού μπορεί να προβλεφθεί, αλλά το σημείο στο οποίο θα ξεσπάσει η συσσωρευμένη από την αστάθεια ενέργεια είναι δύσκολο να προσδιορισθεί με ακρίβεια ως προς τον χρόνο και τη διάρκεια. Για παράδειγμα, οι ακραίοι άνεμοι (πάνω από 150 χλμ. την ώρα) που διήρκεσαν μέρες στις δασικές πυρκαγιές του 2007 είχαν διαφορετικές συνέπειες στα θύματα και στο περιβάλλον από την κατακλυσμική πλημμυρική κατάσταση της Μάνδρας και βεβαίως από την τραγική απώλεια των 102 ανθρώπων στο Μάτι» σημειώνει μεταξύ άλλων ο κ. Ζερεφός.

Αναφερόμενος τέλος στη χθεσινή Φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική και στους τουρίστες που εκεί χάθηκαν, επισημαίνει την ανάγκη «η ενημέρωση να γίνεται διαδικτυακά και σε πολλές γλώσσες όπως ήδη έχει σχεδιασθεί».

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου