10 Ιουλίου 2019

Αντιστοίχηση ΣΥΡΙΖΑ με την ευρεία εκλογική του βάση

Ένα μόνο κατ' όνομα "αριστερό" κόμμα ήταν ο κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ που τα τελευταία τεσσερα χρόνια "αναγκάστηκε", όπως υποστηρίζει να εφαρμόσει "δεξιές" πολιτικές. Τώρα στην αντιπολίτευση, με το ισχυρό ποσοστό του 31,5% που απέσπασε στις εθνικές εκλογές, θα έχει την ευκαιρία και τον χρόνο να ψάξει να βρει τον δρόμο του ο οποίος, σύμφωνα με όσα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, συνίσταται στην «ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση».

Συγκεκριμένα, κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως "το εκλογικό αποτέλεσμα του 31,53% αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων και διασφαλίζει μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση" Επιπλέον, υπογράμμισε πως "η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα". Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως "το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση".

Σχετικά με το ερώτημα λοιπόν, που κυριαρχεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, "στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία ή επιστροφή στον ριζοσπαστισμό και την κινηματική αντιπολίτευση;" η απάντηση, προς το παρόν, φαίνεται να είναι η «σοσιαλδημοκρατικοποίηση» του κόμματος, γιατί εκεί παραπέμπει η "αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση". 

Όμως, η στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία σημαίνει και πιο ήπια αντιπολίτευση, κάτι που δεν συμβιβάζεται με τις επιθυμίες του Αλέξη Τσίπρα, της μόνης κυρίαρχης μορφής στο κόμμα, που επιδιώκει την, όσο το δυνατό συντομότερα, επάνοδό του στην εξουσία. Η επίλογή της ήπιας αντιπολίτευσης θα επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πετύχει χωρίς ιδιαίτερη πίεση την εξάντληση της τετραετίας.

Έτσι, το πιο πιθανό είναι ότι ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας τη διπλή γλώσσα που ξέρει ο ίδιος καλά να χειρίζεται, δεν θα ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο, με στόχο η στρατηγική του κόμματός του να πατάει σε δύο βάρκες για όσο τουλάχιστον αυτό θα είναι δυνατό.

Takis Ant για το afirimeno.com

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου