7 Απριλίου 2020

Ισχυρή άνοδος και σήμερα 7.4.2020 στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ισχυρής ανόδου (μετά το χθεσινό άλμα του +8,5%*) σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δεν κατάφερε υψηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς, διαπέρασε εύκολα τις 600 μονάδες, και έκλεισε σε υψηλά ενός μήνα, ακολουθώντας το θετικό διεθνές κλίμα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,63% στις 607,73 μονάδες,

ενώ κινήθηκε σε θετικό έδαφος καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 4,35%, ενώ στο +5,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 6,61% στις 354,60 μονάδες.

Αυτό πάντως που εξακολουθεί να προβληματίζει την αγορά, είναι η σημερινή ανάλυση της Societe Generale ότι μπορεί η ανάκαμψη να αναμένεται έντονη, όταν αυτή έλθει, αλλά, μακροπρόθεσμα, η κρίση του Covid-19 θα καταστήσει τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα, ακόμα πιο ευάλωτες σε περαιτέρω ασύμμετρες διαταραχές, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης εξετάσουν κάποια μορφή αμοιβαιοποίησης του χρέους, 
μέσω ενός ευρωομολόγου, κάτι που όμως δεν υπάρχει στο τραπέζι εξαιτίας της άρνησης της Γερμανίας και της Ολλανδίας. 

Το θετικό της ημέρας είναι η πολύ σημαντική κίνηση στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώνοντας ότι, λόγω της πανδημίας, θα δέχεται (τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο) τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που είναι στην κατηγορία junk, ως ενέχυρα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη ρευστότητα. Πλέον οι ελληνικοί τίτλοι πληρούν (για πρώτη φορά από το 2018) τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η ΕΚΤ και με αυτή την κίνηση προσφέρεται ανακούφιση στις τράπεζες των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης και ρευστότητα στη χώρα μας, καθώς επαναφέρεται η παρέκκλιση (waiver) που επηρεάζει την καταλληλότητα των ομολόγων που εκδίδει ή εγγυάται το Ελληνικό Δημόσιο.

Η αισιοδοξία και σήμερα (μετά την έντονα ανοδική χθεσινή ημέρα*) ξεκίνησε από την Ασία, επεκτάθηκε στην Ευρώπη, μια κίνηση που ακολούθησε και το Χ.Α., ενώ έντονα θετικό ήταν και το ξεκίνημα στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα σήμερα, μεταξύ των μεγάλων χρηματιστηρίων, ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη κέρδισε 2,79%, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 2,16%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε κέρδη 2,19%. Νωρίτερα ο δείκτης Νikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκιο κατέγραψε άνοδο 2,01%. Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα κινήθηκαν σήμερα από το ξεκίνημα και στο μεγαλύτερο μέρος
 της συνεδρίασης και οι τρεις βασικοί δείκτες (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) στη Νέα Υόρκη, χωρίς όμως να καταφέρουν τελικά να συγκρατήσουν τα κέρδη τους. 

ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις 7.4.2020

Στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών τώρα: Το +11,33% της Εθνικής, αλλά και το +10,53% της Ελλάκτωρ ξεχώρισαν σήμερα. Ακολουθούν η Βιοχάλκο με +7,78% και η Coca Cola με +7,55%. Τα κέρδη στον Φουρλή έφτασαν το 6,75%, στην Motor Oil το 6,16%, ενώ άνω του 5% ήταν η άνοδος σε ΟΠΑΠ, Eurobank, Aegean και Πειραιώς. Ισχυρή άνοδο, άνω του 4%, σημείωσαν και οι Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Μυτιληναίος.

Πηγές: Με στοιχεία από capital.gr και naftemporiki.gr

*Σχετική ανάρτηση: 'Αλμα 8,5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 6.4.2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου