2 Απριλίου 2020

Covid-19: Είναι αναγκαίες οι μάσκες για τους υγιείς;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι μάσκες είναι αναγκαίες. Ήδη κάποιες χώρες έχουν επιβάλει το μέτρο. Αντίθετα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει ότι δεν είναι αναγκαίες για τους υγιείς και πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αρρώστους, ιατρούς και νοσηλευτές. 

Να φορέσεις μάσκα ή να μη φορέσεις; Αυτό είναι το ερώτημα στον καιρό της πανδημίας. Υποχρεωτικά θα φορούν μάσκες οι καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ της Αυστρίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας ότι το μέτρο δεν υποκαθιστά την ανάγκη κοινωνικής αποστασιοποίησης. Αναγνωρίζοντας ότι πιθανώς να υπάρξουν ελλείψεις, πρόσθεσε ότι ακόμα και μάσκες που φτιάχνονται στο σπίτι, θα είναι αποδεκτές. 

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να στρέφεται και η Γερμανία, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι χειρουργικές μάσκες στους δημόσιους χώρους θα παίξουν σημαντικό ρόλο κατά την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Η πόλη της Ιένας έγινε η πρώτη της χώρας που επέβαλε τη χρήση τους σε μέσα συγκοινωνίας, καταστήματα και δημόσια κτίρια. 


Ασφαλώς οι χειρουργικές μάσκες χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον σε Κίνα και Ασία. Το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, όπου επιβλήθηκε αμέσως η υποχρεωτική τους χρήση, έλεγξαν τη διασπορά πολύ γρήγορα. 


Επίσης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Science, o Τζορτζ Γκάο Φου, επικεφαλής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης (CDC) χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν φορούν μάσκες όταν βγαίνουν από το σπίτι. «Ο κορωνοϊός μεταδίδεται από σταγονίδια και από τη στενή επαφή. Καθώς τα σταγονίδια διαδραματίζουν κομβικό ρόλο, οφείλουμε να φορούμε μάσκα γιατί ακόμα και όταν μιλάμε εκτοξεύουμε πολλά μικροσταγονίδια», τόνισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αντιθέτως, επιμένει ότι δεν είναι αναγκαίες για τους υγιείς και πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από αρρώστους, ιατρούς και νοσηλευτές. Οι υπόλοιποι πρέπει να αρκεστούν στο καλό πλύσιμο των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ωστόσο, μελέτες που εκπονήθηκαν για τις επιδημίες γρίπης έδειξαν ότι ακόμα και οι κοινές χειρουργικές μάσκες, και όχι οι ενισχυμένες Ν95, προστάτευαν αυτούς που τις φορούσαν περισσότερο, ενώ αν συνδέονταν με καλή υγιεινή των χεριών περιοριζόταν σημαντικά η μετάδοση του ιού.

Επίσης, μία μελέτη στοιχείων από την επιδημία Sars, το 2003 έδειξε ότι το καλό πλύσιμο των χεριών, τουλάχιστον δέκα φορές την ημέρα, ήταν αποτελεσματικό μέσο αποτροπής της μετάδοσης της νόσου κατά 55%, ενώ οι μάσκες ήταν αποτελεσματικές κατά 68%. 

Σήμερα οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του κορωνοϊού. Απόρρητα κινεζικά στοιχεία, που δημοσίευσε η South China Morning Post, δείχνουν ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον ιό, πιθανώς να μην είχαν καθόλου συμπτώματα. Εξετάσεις στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» έδειξαν ότι το 50% αυτών που βρέθηκαν θετικοί ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ και στην Ισλανδία, όπου έγιναν διεξοδικοί έλεγχοι, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών κρουσμάτων.

Ο δρ Νιλ Φίσμαν, αναπληρωτής καθηγητής και επικεφαλής του νοσοκομείου του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, επισημαίνει ότι ακόμα και όσοι εμφανίζουν τελικά συμπτώματα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την εμφάνισή τους. Η μάσκα εμποδίζει τη μετάδοση από αυτούς και αποτρέπει το άγγιγμα του προσώπου. «Αν όλοι στην κοινότητα φορούσαν μάσκες, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τη διασπορά» καταλήγει ο δρ Φίσμαν. 

Πηγή: Καθημερινή 

Μπαμπάς και κόρη με μάσκες αγγίζουν την εικόνα της Σάντα Αγκάθα, προστάτιδος της πόλης Κατάνια στην Ιταλία.

Ο κορονοϊός μπορεί να εξαπλώνεται από τον αέρα απλώς με την αναπνοή

Επιστήμονες της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ θεωρούν πιθανό κάτι ανησυχητικό: ότι ο νέος κορονοϊός που προκαλεί τη νόσο Covid-19, μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής, χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθεί από μεγάλα σταγονίδια που εκτινάσσουν οι ασθενείς με το βήχα ή το φτάρνισμα.

Αν και οι έως τώρα επιστημονικές ενδείξεις δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα, ο δρ Χάρβει Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νέων λοιμωδών νοσημάτων της NAS ενημέρωσε με επιστολή του τον Κέλβιν Ντρεγκεμάιερ, επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το "Science", ότι «τα ευρήματα των διαθέσιμων μελετών συγκλίνουν στην αερόλυση του ιού από τη φυσιολογική αναπνοή».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και άλλοι επιστημονικοί φορείς, επιμένουν ότι η πρωταρχική οδός μετάδοσης του νέου ιού είναι μέσω των μεγάλων σταγονιδίων διαμέτρου έως ενός χιλιοστού, τα οποία εκτοξεύονται με το βήχα και το φτάρνισμα. Η βαρύτητα εμποδίζει αυτά τα μολυσμένα σταγονίδια να ταξιδέψουν πάνω από δύο μέτρα και τελικά πέφτουν στο έδαφος ή σε κάποια επιφάνεια, από όπου μπορεί κάποιος να κολλήσει τον ιό.

Αν όμως ο ιός αιωρείται στον αέρα ως αερόλυμα που παράγεται απλώς με την αναπνοή, τότε η προφύλαξη γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό ενισχύει το επιχείρημα όσων επιστημόνων αντιτείνουν ότι πρέπει να γίνεται ευρεία χρήση μασκών, κάτι που έχει συμβεί στην Ασία, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η επικρατούσα επιστημονική άποψη μέχρι σήμερα -και στην Ελλάδα- είναι ότι δεν είναι αναγκαία η ευρεία χρήση μάσκας από το γενικό πληθυσμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου