4 Ιουνίου 2020

Ενισχύει το PEPP κατά 600 δισ. ευρώ η EKT

Η ΕΚΤ δεν θέλησε να τηρήσει στάση αναμονής. Αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα με ακόμη πιο αποφασιστικό τρόπο στην πανδημία και να στηρίξει την δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρωζώνης, ενισχύοντας το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ.

Το ύψος του προγράμματος θα ανέλθει έτσι στα 1,35 τρισ. ευρώ έναντι αρχικού σχεδιασμού για 750 δισ. ευρώ, ενώ παρατείνεται και η ισχύς του έως και τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2021, με δέσμευση για επανεπένδυση των εσόδων έως και τα τέλη του 2022 τουλάχιστον.

Πρόκειται για μία δυναμική κίνηση, που έχει ως στόχο να προσφέρει στις κυβερνήσεις τις απαραίτητες ανάσες την ώρα που δίνουν τη μάχη με τη χειρότερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Με την στάση της η αυτή η κεντρική τράπεζα ουσιαστικά διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού όλων τω μελών της Ευρωζώνης στις αγορές, σε μία περίοδο κατά την οποία έχουν απόλυτη ανάγκη την πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση για να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με τη σημερινή της απόφαση η ΕΚΤ διατηρεί παράλληλα αμετάβλητο το καταθετικό επιτόκιο στο -0,5% και το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν. 

Κριστίν Λαγκάρντ: Πρωτοφανής ύφεση στην Ευρωζώνη

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα PEPP κατά 600 δισ. ευρώ, στα 1,35 τρισ. ευρώ, αφού τα έως τώρα μακροοιικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωζώνη θα έλθει αντιμέτωπη με άνευ προηγουμένου συρρίκνωση του ΑΕΠ. Αυτό επεσήμανε η Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ενώ δεσμεύθηκε εκ νέου να κάνει ό,τι χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες και θα παραμείνει υποτονικός έως τα τέλη του έτους.

To βασικό σενάριο της ΕΚΤ θέλει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να συρρικνώνεται ΕΚΤ κατά 8,7% το 2020, για να καλύψει μέρος μόνο του χαμένου εδάφους το 2021, με ανάπτυξη 5,2%. Το 2022 η ανάπτυξη προβλέπεται να έχει συνέχεια με ρυθμούς 3,3%.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ η ανάκαμψη της οικονομίας θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο, χάρη και στα δυναμικά δημοσιονομικά πακέτα που έχουν ανακοινωθεί. Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξή της στην πρότασή της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει σύντομα σύμφωνα μεταξύ των κρατών- μελών. 

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου