11 Μαΐου 2021

H Κίνα μαθαίνει στους μεγιστάνες της το παιχνίδι της σιωπής

Οι ηγέτες της Κίνας χρειάζονται τον ιδιωτικό τομέα για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Όμως, «ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν άτομα που λειτουργούν ως κέντρα εξουσίας εκτός του κομμουνιστικού κόμματος». Έτσι, όπως σχολιάζουν οι New York Times, η Κίνα μαθαίνει στους μεγιστάνες της να σιωπούν.

Ο Τζακ Μα (φωτογραφία επάνω αριστερά), ο πιο φημισμένος επιχειρηματίας της Κίνας, αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Φίλοι του λένε ότι ζωγραφίζει και εξασκείται στο τάι τσι. Ο υπόλοιπος κόσμος είδε τον κ. Μα για λίγο για πρώτη φορά ύστερα από μήνες απουσίας, κατά τη διάρκεια μίας ψηφιακής συνάντησης του Russian Geographical Society. Καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι συζητούσαν ζητήματα της Αρκτικής, βλέπαμε τον κ. Μα να παρακολουθεί βαριεστημένα.

Για τον κ. Μα, τον χαρισματικό επιχειρηματία που πρώτος έδειξε πριν από δύο δεκαετίες πώς η Κίνα μπορούσε να αξιοποιήσει την εποχή του ίντερνετ, είναι μία ραγδαία αλλαγή ρυθμού. Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έχει τιμωρήσει ή διαπομπεύσει μία σειρά από μεγιστάνες που θεωρήθηκε ότι ξεπερνούν τα όρια. Ο κ. Μα και οι ναυαρχίδες της online αυτοκρατορίας του, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και ο γίγαντας της fintech, Ant Group, είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι στόχοι του Πεκίνου, καθώς οι αξιωματούχοι αρχίζουν και πάλι να ρυθμίζουν την διαδικτυακή αγορά της χώρας.

Ο Σιάο Τζιάνουα, άλλοτε έμπιστος οικονομικός σύμβουλος στην κινεζική ελίτ, συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας του Χονγκ Κονγκ το 2017. Ο Γε Τζιαμίνγκ, μεγιστάνας του πετρελαίου, τέθηκε υπό κράτηση όπως και ο Γου Σιαοχούι, του οποίου η ασφαλιστική εταιρεία έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στο Μανχάταν. Ο κ. Γου αργότερα πήγε στη φυλακή. Ο Λάι Σιαομίν, πρώην πρόεδρος μίας χρηματοοικονομικής εταιρείας, εκτελέστηκε εκείνη τη χρονιά.

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν άτομα που λειτουργούν ως κέντρα εξουσίας εκτός του κομμουνιστικού κόμματος» λέει ο Ρίτσαρντ Μακγκρέγκορ, senior fellow στο Lowy Institute. Τον περασμένοη μήνα η κινεζική αντιμονοπωλιακή αρχή κάλεσε 34 διαδικτυακές εταιρείες να μιλήσουν για τους νέους κανόνες ανταγωνισμού. Μέσα σε λίγες ώρες ανακοίνωναν αλλαγές και δεσμεύονταν δημοσίως να τηρήσουν τους κανόνες.

Ακόμη και έτσι, η Alibaba και άλλοι διαδικτυακοί τιτάνες στην Κίνα έχουν ένα στάτους, που θα μπορούσε να τους προστατεύσει από το βαρύ χέρι του κράτους. Αξιωματούχοι έχουν εξάρει την οικονομική συμβολή τους ακόμη και εάν ζητούν στενότερη εποπτεία. Η εταιρεία του κ. Μα είναι πολύ πιο σημαντική για την επιτυχία και τη λειτουργία της κινεζικής οικονομίας από ό,τι οποιαδήποτε λέει, εξηγεί ο Μακγκρέγκορ. «Η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να απολαμβάνει τα οφέλη της εταιρείας, αλλά με τους δικούς της όρους» προσθέτει.

Οι ηγέτες της Κίνας χρειάζονται τον ιδιωτικό τομέα για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά δεν θέλουν οι επιχειρηματίες να υπονομεύσουν την κυριαρχία του κόμματος ανά την κοινωνία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς η Ant ετοιμαζόταν για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, ο 
Τζακ Μα μίλησε επικριτικά για τις ρυθμιστικές αρχές του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας. Ο ίδιος έβλεπε την Ant ως ένα όχημα για να αντισταθεί στην κυριαρχία των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών. Λίγο αργότερα οι αρχές ανέστειλαν την αρχική δημόσια εγγραφή της Ant. Στην Κίνα «είναι δύσκολο να πει κανείς ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός αυτές τις ημέρες» σχολιάζει η Κέλι Τσάι, πολιτική επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Βουλιάζει» η μετοχή της Meituan 

Η Meituan, κολοσσός ηλεκτρονικών παραγγελιών και παραδόσεων φαγητού στην Κίνα, βλέπει τη μετοχή της να δέχεται ανηλεές σφυροκόπημα τις δύο πρώτες ημέρες της εβδομάδας. Η μετοχή υποχώρησε χθες ενδοσυνεδριακά έως και 10% στο Χονγκ Κονγκ και τελικά έκλεισε με πτώση 7,1% σε χαμηλά επτά μηνών. Σήμερα υποχωρεί περαιτέρω κατά 9%. Η πτώση αυτού του διημέρου έχει «σβήσει» 30 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της.

Τι πυροδότησε όμως τις ρευστοποιήσεις αυτές; Όλα άρχισαν όταν ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας, Γουάνγκ Σινγκ, ανέβασε στα social media ένα ποίημα 1.000 ετών που αναφέρεται σε ένα βίβλιο που καίγεται από τον αυτοκράτορα. Η ανάρτηση έγινε το Σάββατο και καθώς άμεσα ερμηνεύθηκε ως συγκεκαλυμμένη κριτική στον Κινέζο πρόεδρο και το Κομμουνιστικό Κόμμα διεγράφη την Κυριακή. Αν και ο ίδιος εξέδωσε μία ανακοόινωση στην οποία εξηγούσε πως το ποίημα ήταν μία αναφορά στους ανταγωνιστές του και όχι στις αρχές, όλοι περίμεναν να δουν την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν με το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα οι ρευστοποιήσεις.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας το Συμβούλιο Καταναλωτών της Σαγκάης εξέδωσε μία ανακοίνωση στην οποία κατακεραυνώνει τη Meituan για τις πρακτικές της και την μεταχείριση των καταναλωτών. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για σοβαρά προβλήματα στις επιστροφές χρημάτων και για παραπλανητικό υλικό στις εφαρμογές της για παραγγελίες μέσω κινητού. Η υπόθεση του Γουάνγκ Σινγκ θυμίζει έντονα εκείνη του Τζακ Μα.

Πηγή: moneyreview.gr
Από δυο δημοσιεύματα (moneyreview.gr/nytimes  και moneyreview.gr/business)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου