31 Μαΐου 2021

Ωχαδελφιστές όλων των δικαιολογιών, εμβολιαστείτε!

Σταύρος Θεοδωράκης / kathimerini.gr


Στην είσοδο του εμβολιαστικού κέντρου, μια κυρία με ρωτά: «Και εσάς τα λόμπι σάς έπεισαν»; Το είπε με κάποια θλίψη. Σαν να ήθελε να πει «εσύ που είσαι και λίγο πιο ψαγμένος, τι δουλειά έχεις εδώ;»
Την κοίταξα με απορία. «Λόμπι; Ποια λόμπι;»
«Ποιος σας έπεισε να κάνετε το εμβόλιο;» συνέχισε ακάθεκτη.
Θα μπορούσα να της απαντήσω «ο φόβος του κορωνοϊού», αλλά είπα να το κάνω πιο βαρύγδουπο μήπως και σταματήσει εν τη γενέσει της αυτή η ανόητη συζήτηση. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας», απάντησα.
«Μα αυτά είναι τα λόμπι», αναφώνησε σαν να έβγαλε λαγό από το καπέλο. «Tα λόμπι κερδίζουν από τα εμβόλια!» φώναζε για να την ακούσουν όλοι σε ακτίνα 5 μέτρων.
Τι της απάντησα δεν έχει και πολλή σημασία, ίσως μπορείτε και να το φανταστείτε. Δεν ήταν πάντως και πολύ ευγενικό. Το σημαντικό όμως ήταν ότι φορούσε λευκή μπλούζα. Οχι, δεν πρέπει να ήταν γιατρός, ίσως νοσοκόμα ή απλώς βοηθητικό προσωπικό. Ηταν αυτή όμως που έδινε τις οδηγίες στους προσερχόμενους για το εμβόλιο.

Ενας αρνητής στην είσοδο του εμβολιαστικού κέντρου; Ή απλώς κάποιος που κάνει την πλάκα του τρομοκρατώντας τους πολίτες; Σαν την αφίσα στην Ιπποκράτους (τι ειρωνεία) που μας προειδοποιεί ότι το εμβόλιο μας αλλάζει το DNA και μας κάνει εθνικά ευάλωτους! Φοβερή τεχνολογία κρύβουν πάντως αυτά τα εμβόλια. Εμβολιάζεις τους Ελληνες και τους κάνεις μαλθακούς – έναντι των Τούρκων φαντάζομαι. Και στους Τούρκους, τι παρενέργειες έχουν; Τους κάνουν φιλέλληνες;

Και μην φωνάξετε «μα ποιος πιστεύει αυτές τις ανοησίες», γιατί αυτές τις μέρες εμφανίστηκε ένας και ήταν και γιατρός! Ο ψυχίατρος στο Δρομοκαΐτειο, που είχε πείσει τους 22 ασθενείς του να μην εμβολιαστούν. «Είναι γεμάτος και ο ίδιος με εμμονές και θρησκευτικές προκαταλήψεις», μου είπε εμπιστευτικά ένας φίλος. Ενας ψυχίατρος λοιπόν που χρησιμοποιούσε τη θέση που του έχει εμπιστευθεί η πολιτεία για να σαμποτάρει τον εμβολιασμό. Και μπορεί με την κινητοποίηση άλλων ψυχιάτρων οι ασθενείς του να μεταπείστηκαν και τελικά να εμβολιάστηκαν, αλλά το ερώτημα παραμένει: Εχει δικαίωμα ένας άνθρωπος που δουλεύει σε νοσοκομείο, γιατρός, νοσοκόμος, τραπεζοκόμος, τραυματιοφορέας, καθαριστής, έχει δικαίωμα να είναι αντίθετος με τους εμβολιασμούς;

Από τους ηγέτες, μόνο ο Ντράγκι έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Οχι! Αρχές Μαρτίου στην Ιταλία, ο θάνατος ενός ανθρώπου με εμφύσημα αποκάλυψε ότι μια νοσοκόμα, θετική στον κορωνοϊό, ευθυνόταν για τη μετάδοση του ιού σε 14 ασθενείς. Μια νοσοκόμα που είχε αρνηθεί να εμβολιαστεί. Η αποκάλυψη έδωσε την αφορμή στον Ντράγκι να επιβάλει μέσα σε λίγες μέρες ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό σε όλους τους σχετιζόμενους με το σύστημα υγείας. Πλέον όποιος φοράει άσπρη μπλούζα στην Ιταλία και δεν θέλει να εμβολιαστεί έχει δύο δρόμους. Ή άδεια άνευ αποδοχών ή μετακίνησή του σε άλλη, κατώτερη μισθολογικά θέση. Αποθήκες, σφράγισμα χαρτιών…

Κάτι ανάλογο θα ήταν απολύτως συνταγματικό και στην Ελλάδα, λένε όλοι οι σοβαροί νομικοί της χώρας. Και θυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από προσφυγή αντιεμβολιαστών, αποφάσισε ότι «οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί» μπορεί να κριθούν απαραίτητοι σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η απορία όμως παραμένει. Γιατί η Ευρώπη δεν έκανε αυτό που έκανε ο Ντράγκι;

Αλλά ας επιστρέψω στα εγχώρια. Είμαστε τέταρτοι από το τέλος στον εμβολιασμό των υγειονομικών στην Ευρώπη. Στα νοσοκομεία έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των διοικητικών – στην ίδια χώρα που το 95% θεωρεί ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές (έρευνα Metron Analysis – διαΝΕΟσις). 

Οι περισσότεροι νοσοκομειακοί που αποφεύγουν να κάνουν το εμβόλιο, λοιπόν, δεν είναι «ψεκασμένοι», είναι άλλης κατηγορίας. Είναι αυτοί που σκέφτονται: «Αφού το εμβόλιο θα το κάνουν όλοι οι άλλοι, γιατί να το κάνω και εγώ;» Ή «ας το κάνουν όλοι οι άλλοι και αν δεν υπάρξουν παρενέργειες, σε λίγους μήνες, αν χρειαστεί, τότε θα το κάνω και εγώ».

Την ίδια σκέψη κάνουν δεκαετίες τώρα πολλοί συνέλληνες σε μια σειρά από προβλήματα. «Για να έχουμε έσοδα, όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά εγώ μπορώ να φοροδιαφεύγω». «Για να μην έχουμε έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία, όλοι πρέπει να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους, αλλά εγώ μπορώ να απασχολώ και κάποιους σε “μαύρη” εργασία». «Για να είναι οι θάλασσές μας καθαρές, κανείς δεν πρέπει να αφήνει πίσω του σκουπίδια, αλλά εγώ μπορώ να θάβω το κυπελλάκι του καφέ στην άμμο». «Για να μην είναι αβίωτη η ζωή στην πόλη, δεν πρέπει να κατεβαίνουμε με τα αυτοκίνητα στο κέντρο. Ετσι κι εγώ θα βρίσκω πάντα πάρκινγκ έξω από το αγαπημένο μου καφέ».

Ναι, είναι η γνωστή φιλοσοφία του «ωχαδελφισμού». Με αυτήν λοιπόν πρέπει να συγκρουστούμε κάνοντας άμεσα υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υγειονομικούς, όπως έγινε και για τους άνδρες των ΕΜΑΚ.

Αλλωστε το ερώτημα «το κράτος έχει δικαίωμα να μας επιβάλει τέτοιους “καταναγκασμούς”;» απαντήθηκε τότε που αποφασίστηκε ότι είναι υποχρεωτικό το κράνος στους μοτοσικλετιστές. Το κεφάλι το δικό μου θα σπάσω αν πέσω από τη μηχανή, δικαίωμά μου δεν είναι λοιπόν; Οχι, θα απαντήσουν όλοι και όχι μόνο οι γονείς μου.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου