15 Μαΐου 2021

Μπουρλά: Εμβόλιο κάθε χρόνο, όχι στην απελευθέρωση της πατέντας

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού, σε διάστημα 8 έως 12 μηνών μετά τη δεύτερη, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως σημείωσε το διάστημα ανοσίας για το εμβόλιο της Pfizer είναι τουλάχιστον έξι μήνες, ενώ ερωτηθείς αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολίου, προέβλεψε ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια επαναληπτική δόση. Ο ίδιος εμφανίστηκε βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρίας του, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να μην την καλύπτει.

Ο CEO της εταιρείας Pfizer εμφανίστηκε για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά αντίθετος προς την απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων. «Αυτό που χρειάζεται για να μπορέσει να έχει εμβόλια όλος ο κόσμος είναι δύο πράγματα: το ένα είναι να έχουμε παραγωγή εμβολίου για όλους και το δεύτερο είναι να τα δίνουμε σε τιμές που όλοι να μπορούν να αντέξουν να πληρώσουν» σημείωσε.

«Το ζήτημα της τιμής του εμβολίου το έχουμε ήδη επιλύσει, αφού διατίθεται σε διαβαθμισμένη τιμή ανάλογα με το ΑΕΠ της κάθε χώρας, δηλαδή ανάλογα σε ποια κατηγορία οικονομικής ανάπτυξης την εντάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα. Δηλαδή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το εμβόλιο κοστίζει όσο ένα απλό γεύμα. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος το εμβόλιο πωλείται στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες (πωλείται) στο κόστος παραγωγής του», ανέφερε ο κ. Μπουρλά.

Επισήμανε ακόμα ότι κι αν γινόταν απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων, «θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να μπορέσει να στήσει από το μηδέν τέτοια υποδομή για να φτιάξει εμβόλιο και φυσικά αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων». Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση απελευθέρωσης θα προέκυπτε πρόβλημα με την επάρκεια των υλικών. «Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων θα αποθηκεύονταν σε επίδοξες κατασκευάστριες εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια έλλειψη σε αυτές που ήδη παρασκευάζουν εμβόλια και σώζουν ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε.

Στο ζήτημα της επαρκούς παραγωγής εμβολίων «για όλο τον κόσμο», ο κ. Μπουρλά επεσήμανε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να ικανοποιούν τα απαιτούμενα επίπεδα και στόχος της Pfizer είναι να παραγάγει 3 δισεκατομμύρια δόσεις φέτος και 4 δισεκ. δόσεις το 2022. «Ο κόσμος έχει 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους αλλά, επίσης, έχει πάρα πολλές εταιρείες» ανέφερε ο κ. Μπουρλά και συνέχισε, σύμφωνα με τις πληροφορίες «των επίσημων δηλώσεων των εταιρειών, πρέπει να έχουμε γύρω στα 10 δισεκ. δόσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες είναι αρκετές για όλους».

Επιπλέον, ο κ. Μπουρλά αναφέρθηκε στην θεραπεία του κορονοϊού, συγκεκριμένα στο χάπι που η εταιρεία του επιδιώκει να διαθέσει, προσθέτοντας ότι ασφαλή συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι»

Ως προς την έρευνα για το χάπι, ο κ. Μπουρλά είπε ότι «η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Μπορεί να σου δώσει τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις που μπορεί να έχεις στη ζωή σου αλλά και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ σοβαρούς λόγους να πιστεύουμε ότι μπορεί να έχουμε επιτυχία» δήλωσε. «Οι λόγοι οφείλονται στο γεγονός ότι έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη ουσία στην οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει τον ιό» είπε ο CEO της Pfizer, αλλά και ότι είναι ασφαλής για τον άνθρωπο «δηλαδή δεν δημιουργεί παρενέργειες». «Μετά το καλοκαίρι», τοποθέτησε ο κ. Μπουρλά το χρονικό σημείο στο οποίο θα υπάρχουν επαρκή στοιχεία, καθώς «όλα αυτά φυσικά πρέπει να αποδειχθούν ότι τελικά θα ελέγξουν τον ιό και την αρρώστια».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου