30 Μαΐου 2021

Champions League: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Τσέλσι

Για δεύτερη φορά στην Ιστορία της η Τσέλσι αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, καθώς στον τρίτο αγγλικό «εμφύλιο» σε τελικό Champions League, η ομάδα του Λονδίνου, νίκησε το βράδυ του Σαββάτου με 1-0 την Μάντσεστερ Σίτι στο «Ντραγκάο» του Οπόρτο και κατέκτησε δίκαια το κορυφαίο τρόπαιο σε επίπεδο συλλόγων στην «Γηραιά Ήπειρο». Όμως και η Τσέλσι θέλει ...τον Γερμανό της!

Η 
Τσέλσι, η ομάδα του Τόμας Τούχελ, εννέα χρόνια μετά τον θρίαμβο επί της Μπάγερν στο Μόναχο, πήρε τον τίτλο με το γκολ του Χάβερτζ στο 42΄, μη επιτρέποντας στους κατόχους του τίτλου της Premier League να πανηγυρίσουν το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία τους, παρότι ήταν το φαβορί του τελικού.

Οι Λονδρέζοι σε ένα ακόμη ματς, από τότε που τους ανέλαβε ο Τούχελ, έπαιξαν σεμιναριακή άμυνα, και από τη στιγμή που σκόραραν στο πρώτο ημίχρονο δεν επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να τους απειλήσουν με κάποια ουσιαστική ευκαιρία.

Τους νίκησαν για τρίτη φορά μέσα σε δύο μήνες, πρόσφατα στο πρωτάθλημα (8/05), όταν πέρασαν από το «Ετιχαντ» με 2-1, ενώ νωρίτερα και στον ημιτελικό του Κυπέλλου στις 17/04 (1-0), ωστόσο, η χθεσινή τους νίκη ήταν σαφώς η πιο μεγάλη, καθώς συνοδεύτηκε από το βαρύτιμο τρόπαιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της «Γηραιάς» Ηπείρου.

Το γκολ του Χάβερτζ στο 42΄ αποδείχθηκε αρκετό για την Τσέλσι να την ξαναφέρει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το 2012 και τον θρίαμβο του Μονάχου, για 2η φορά στην ιστορία τους.

«Πρωτομάστορας» αυτής της επιτυχίας ήταν ο Τόμας Τούχελ που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου. Ο Γερμανός έγινε ο πρώτος τεχνικός στα χρονικά του Champions League που έφτασε σε δύο διαδοχικούς τελικούς με διαφορετικές ομάδες. Για πρώτη φορά πέρυσι με την Παρί, όταν έχασε το τρόπαιο από την Μπάγερν στη Λισαβόνα (1-0), αλλά 9 μήνες μετά κατάφερε να πανηγυρίσει στην χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, με το 1-0 επί της Σίτι!

Η Τσέλσι έκλεισε την εφετινή διοργάνωση με μόλις μία ήττα (σ.σ. από την Πόρτο) και 9 νίκες και 3 ισοπαλίες. 
Πάντως, για ακόμα μία σεζόν ο δρόμος προς τον τελικό έκρυβε εκπλήξεις, αλλά και στιγμές μοναδικές. Η κάτοχος Μπάγερν αποκλείστηκε από την περυσινή φιναλίστ Παρί Σ.Ζ., οι Γάλλοι είχαν πετάξει έξω από τον θεσμό και την Μπαρτσελόνα, αλλά η Μάντσεστερ Σίτι δεν τους άφησε κανένα περιθώριο προκειμένου να αμφισβητήσουν την ανωτερότητά της. Από την άλλη, η Τσέλσι έφτασε μέχρι τον τελικό μάλλον… αθόρυβα. Αφησε έξω την Ατλέτικο, δεν δυσκολεύθηκε απέναντι στην Πόρτο, ενώ το τελευταίο «θύμα» της ήταν η λαμπερή βασίλισσα Ρεάλ. 

Τέλος θυμίζουμε ότι η Τσέλσι το 1971 και το 1998 κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ το 2013 και το 2019 πανηγύρισε το Europa League.

Σημειώνεται ότι ο τελικός του Champions League ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι, αρχικά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η Τουρκία τοποθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας, κάτι που σημαίνει ότι κανένας Άγγλος φίλαθλος δεν θα μπορούσε να παρευρεθεί στο παιχνίδι. Έτσι, στη σκιά των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφασίστηκε η μεταφορά του τόπου διεξαγωγής του τελικού στο Πόρτο της Πορτογαλίας προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν Άγγλοι φίλαθλοι. 


Και η Τσέλσι θέλει ...τον Γερμανό της
Από τη Deutsche Welle

Για 42 λεπτά παιχνιδιού η Μάντσεστερ Σίτυ του περίφημου Πεπ Γκουαρντιόλα επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί στον τελικό του Champions League απέναντι στην Τσέλσι του Τόμας Τούχελ. Αλλά ξαφνικά, δύο λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, η «γερμανική μηχανή» της Τσέλσι πήρε φωτιά, ο Κάι Χάβερτς εκμεταλλεύθηκε ένα απίστευτο κενό στην άμυνα της Σίτυ, πέρασε και τον τερματοφύλακα και έγραψε το 1-0. Αυτό το γκολ ήταν αρκετό για να κατακτήσει η Τσέλσι το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ήταν το δεύτερο Champions League για την Τσέλσι και το πρώτο για τον Γερμανό προπονητή Τόμας Τούχελ.

Με το σφύριγμα της λήξης ο Τούχελ άρχισε να πανηγυρίζει σαν μικρό παιδί. Πήρε αγκαλιά τη γυναίκα του, πήρε αγακλιά το κύπελο, ξέσπασε σε κλάματα, θυμήθηκε την παιδική του τρέλα με το ποδόσφαιρο. «Μου έρχονται δάκρυα όταν σκέφτομαι τους γονείς μου, που με πήγαιναν στα γήπεδα, όταν σκέφτομαι τη γυναίκα μου, που ερχόταν μαζί μου στα παιχνίδια, στις ερασιτεχνικές κατηγορίες με τη δεύτερη ομάδα του Άουγκσμπουργκ και σίγουρα σκεφτόταν 'που έχω μπλέξει με αυτόν τον άνθρωπο' ...Σε αυτούς τους ανθρώπους αφιερώνω αυτόν τον τίτλο» λέει ο Τούχελ.

Ο «καθηγητής της τακτικής» παίρνει τη ρεβάνς. 'Ηταν ένα ασυνήθιστο συναισθηματικό ξέσπασμα από έναν άνθρωπο που έχει τη φήμη του ψυχρού, αλλά αποτελεσματικού «καθηγητή» σε θέματα τακτικής. Ήταν και μία προσωπική δικαίωση για τον Γερμανό προπονητή που το 2020 είχε οδηγήσει την Παρί Σεν Ζερμαίν στον τελικό του Champions League, αλλά στη συνέχεια οι Παριζιάνοι τον απέλυσαν, θεωρώντας ότι χρειάζονται ένα πιο μεγάλο όνομα για να κάνουν το βήμα παραπάνω και να κατακτήσουν τον κορυφαίο ευρωπαϊκό τίτλο. Αλλά τι έγινε στη συνέχεια; Ο Τούχελ ανέλαβε την Τσέλσι και στα ημιτελικά απέκλεισε την Παρί Σεν Ζερμαίν, δηλαδή την προηγούμενη ομάδα του. Όσο για την Μάντσεστερ Σίτυ του Πεπ Γκουαρντιόλα, που θεωρούσε βέβαιο ότι θα κατακτήσει το τρίτο Champions League της καριέρας του, έπεσε θύμα του ασφυκτικού πρέσινγκ που είχε οργανώσει ο Γερμανός προπονητής.

Ο προπονητής Τόμας Τούχελ πανηγυρίζει με το τρόπαιο

«Το είχαμε πει από χθες, από προχθές: Θα είμαστε σαν μία πέτρα στο παπούτσι τους, θα τους ενοχλούμε συνέχεια, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ, θα περιμένουμε να βρούμε μια ευκαιρία να προηγηθούμε», έλεγε μετά τον τελικό ο Τούχελ Έτσι παρουσιάστηκε στο γήπεδο η «γερμανική μηχανή» της Τσέλσι, στην οποία συμμετέχουν και τρεις Γερμανοί διεθνείς, ο Κάι Χάβερτς, ο Τίμο Βέρνερ και ο Αντόνιο Ρίντιγκερ. Δικαίωση ήταν ο τελικός του Σαββάτου και για τον Κάι Χάβερτς. Το περασμένο καλοκαίρι ο νεαρός διεθνής είχε μετεγγραφεί από τη Λεβερκούζεν στην Τσέλσι για 80 εκατομμύρια ευρώ - το μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί ποτέ για Γερμανό παίκτη - , αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν κατάφερε να σημειώσει περισσότερα από έξι γκολ. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι το έκτο γκολ ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή, όταν η άμυνα της Μάντσεστερ Σίτυ ξεχάστηκε για ένα δευτερόλεπτο στον τελικό του Σαββάτου. Μετά τον τελικό ο Χάβερτς δήλωσε: «Εκπληρώνω ένα όνειρο που είχα από μικρό παιδί, από τότε θυμάμαι όλους τους τελικούς και τώρα είμαι κι εγώ εδώ. Είναι ένα απερίπγραπτο συναίσθημα...»

Μία γιορτή του ποδοσφαίρου. Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά αυτός ο τελικός στο στάδιο Ντραγκάο του Πόρτο, αν μη τι άλλο γιατί έγινε μπροστά σε 14.000 θεατές. Μοναδική ατμόσφαιρα μετά από μία ολόκληρη σεζόν σε άδεια γήπεδα. «Είναι εντελώς διαφορετικά να παίζεις μπροστά σε κόσμο» λέει και ο Τόμας Τούχελ, ο πέμπτος Γερμανός προπονητής που κατακτά το Τσάμπιονς Λιγκ. Στη διάρκεια των πανηγυρισμών ο Τούχελ συνάντησε μάλιστα, για πρώτη φορά, τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς. «Νομίζω ότι ήταν η καλύτερη στιγμή για μία πρώτη συνάντηση» λέει ο 47χρονος προπονητής. «Ίσως και η χειρότερη βέβαια, γιατί δύσκολα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι μετά από αυτό...» Πράγματι, τι άλλο στόχο να βάλεις μετά το Champions League;

Πηγές: naftemporiki.gr, kathimerini.gr, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου