8 Μαΐου 2021

Αλλαγή δεδομένων σε λιανεμπόριο και καταναλωτική συμπεριφορά

Χαμηλότερη των προσδοκιών είναι η κίνηση και στο κέντρο της Αθήνας και στα πολυκαταστήματα με τους καταναλωτές να προτιμούν να ψωνίζουν στις περιφερειακές αγορές. Το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων εκτιμάται ότι θα επιφέρει μετατόπιση του τζίρου από τα σούπερ μάρκετ στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και στην εστίαση. Την ίδια στιγμή μια σειρά από συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών και μετά το 2021.

Λιανεμπόριο: Ψωνίζουν στις γειτονιές, αποφεύγουν το κέντρο της Αθήνας

Κατά 60% με 70% μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 εκτιμάται ότι είναι η κίνηση στα πολυκαταστήματα και στα κλειστά εμπορικά κέντρα ενώ χαμηλότερη των προσδοκιών είναι η κίνηση και στο κέντρο της Αθήνας με τους βασικούς εμπορικούς δρόμους να μην γεμίζουν, σύμφωνα με σχετικό ρεπορταζ στο moneyreview.gr:

Στον αντίποδα βρίσκονται περιφερειακές αγορές, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις αγορές της Νέας Ιωνίας, του Χαλανδρίου, της Καλλιθέας. Επίσης, καλύτερες είναι οι επιδόσεις σε εκπτωτικά χωριά και εμπορικά κέντρα ανοιχτού τύπου, όπως αυτά στα Σπάτα.

Η αιτία για αυτή τη διαφορετική εικόνα που καταγράφεται στο λιανεμπόριο φέτος αποδίδεται στους περιορισμούς υπό τους οποίους αυτό εξακολουθεί να λειτουργεί, τη διστακτικότητα των καταναλωτών να συγχρωτισθούν με αγνώστους σε κλειστούς χώρους ή να μεταβούν για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας χρησιμοποιώντας Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στην αβεβαιότητα για την οικονομική τους κατάσταση το επόμενο διάστημα.

Το γεγονός ότι οι αγορές γίνονται μόνο κατόπιν ραντεβού, τα οποία έχουν και περιορισμένη διάρκεια, τα μέλη μιας οικογένειας δεν μπορούν να μπουν όλα μαζί σε ένα κατάστημα εάν δεν έχουν κλείσει ξεχωριστά ραντεβού την ίδια ώρα αλλά και το όριο των τριών ωρών ημερησίως που ισχύει καθιστούν την αγοραστική εμπειρία λίγο πολύ διεκπεραιωτική διαδικασία παρά ευχαρίστηση.

Αρκετοί επίσης καταναλωτές, ειδικά όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί, φοβούνται ακόμη να μπουν σε φυσικά καταστήματα.

Σημειώνεται ότι και την ερχόμενη εβδομάδα θα διατηρηθεί η πραγματοποίηση των αγορών υποχρεωτικά με το μοντέλο click in shop και click away, μοντέλα, που εκτός απροόπτου, θα καταργηθούν από τις 15 Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός. 

Επιστροφή στην κανονικότητα: Αλλαγή δεδομένων σε λιανεμπόριο και καταναλωτική συμπεριφορά

«Φρένο» στην ανάπτυξη του τζίρου των σούπερ μάρκετ από την εντός σπιτιού κατανάλωση έβαλε η επανεκκίνηση της εστίασης από τις 3 Μαΐου. Η εξάπλωση της πανδημίας και τα lockdown στο κανάλι της εστίασης κατά την περυσινή χρονιά ευνόησαν την οργανωμένη λιανική αγορά των τροφίμων, παρουσιάζοντας αύξηση πωλήσεων περίπου 9,7%. Ωστόσο, το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων άλλαξε τα δεδομένα και εκτιμάται ότι θα επιφέρει μετατόπιση του τζίρου από τα σούπερ μάρκετ στα εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων και στην εστίαση, σύμφωνα με σχετικό ρεπορταζ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, στο πλαίσιο του 11ου συνεδρίου σελφ σερβις - Food Retail Forum, η επιστροφή στην κανονικότητα θα έχει ως συνέπεια ένα τμήμα, περίπου το 50% από τα 900 εκατ. ευρώ, ήτοι 450 εκατ. ευρώ, που κέρδισε ο κλάδος των σούπερ μάρκετ το 2020 να κατευθυνθεί στον κλάδο της εστίασης και του υπόλοιπου λιανεμπορίου

Τη δυναμική του πορεία αναμένεται να συνεχίσει το ηλεκτρονικό σούπερ μάρκετ. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 η Convert Group κατέγραψε αύξηση 282% στις πωλήσεις των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του online καναλιού των σούπερ μάρκετ ξεπέρασαν το 2020, σύμφωνα με την Convert Group, τα 100 εκατ. ευρώ, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσιες συγκριτικά με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2019, οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στα 46,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ καταγράφει ότι το κοινό που αγοράζει τρόφιμα και γενικά είδη σούπερ μάρκετ online έχει φτάσει πλέον στο 25% έναντι ενός πολύ μικρού ποσοστού 1-2% το 2019. Επίσης, 4 στους 10 χρήστες διαδικτύου παραγγέλνουν online την κατηγορία food-delivery, η οποία έχει ξεπεράσει συνολικά ως αγορά τα 500 εκατ. ευρώ το 2020.

Την ίδια στιγμή μια σειρά από συνήθειες που υιοθετήθηκαν λόγω της εμφάνισης της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να διατηρηθούν από μεγάλες ομάδες των καταναλωτών και μετά το 2021. Όπως προκύπτει από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, μόλις το 6% έχει σταματήσει να φοράει μάσκα στα καταστήματα, το 19% θα σταματήσει άμεσα και το 23% μέσα στο 2021. Το υπόλοιπο 52% φαίνεται ότι θα συνεχίσει να φοράει μάσκα και μετά το 2021. Αξιοσημείωτο είναι ότι 3 στους 10 θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος, ενδεικτικό της αίσθησης κινδύνου που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Μεγάλη διείσδυση στην καθημερινότητα καταγράφεται για τα αντισηπτικά με το 25% του κοινού να δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει ποτέ να έχει μαζί του αντισηπτικά.

Πηγές: 
moneyreview.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου